Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Arcibiskup Bober vyzval pútnikov, aby sa nebáli obhájiť vieru
Zdielať na
Trnava

Arcibiskup Bober vyzval pútnikov, aby sa nebáli obhájiť vieru

ŠAŠTÍN / STRÁŽE - Tisícky pútnikov z celého Slovenska prišli na Národnú púť pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie - patrónky Slovenska do Šaštína – Stráží v okrese Senica. Slávnostnú svätú omšu pred mariánskou bazilikou za účasti prezidenta SR Andreja Kisku, viacerých členov vlády a parlamentu a slovenských biskupov celebroval košický arcibiskup metropolita Bernard Bober.

Ten vo svojej kázni veriacich povzbudil, aby obhájili svoju vieru, aj keď sa dnes robí všetko preto, "aby sa umlčala Božia pravda a hlas cirkvi.“

"Nebojme sa obhájiť našu vieru! I napriek bolestiam a obetám, zabojujme o naše rodiny. Zabojujme o budúcnosť nášho národa a nevzdávajme to," vyzval pútnikov. "Naša nádej je jedine v Bohu. Ak však bude kresťanstvo aj naďalej úmyselne vytláčané z verejného života, čo potom nahradí kresťanské princípy a slobodu vôbec? Anarchia, alebo nový režim - peklo na zemi?,“ pýtal sa Bober.

Vysmievané sú podľa neho aj hlasy pre prorodinnú politiku. "Nepropaguje sa manželská vernosť a nerozlučiteľnosť, ale skôr návody na to, ako sa rozísť a žiť si vlastný pohodlný život. Prorodinným aktivistom a proliferom už médiá nemajú čas načúvať,“ povedal Bober. Slovo v médiách podľa neho dostávajú skôr sociológovia, ktorí ponúkajú nový "nestereotypný“ model rodiny.

Autom, aubousom aj pešo

Pútnici prichádzali do Šaštína už od skorého rána nielen vlakmi či autobusmi, ale z mnohých dedín a miest aj pešo. Medzi nimi aj skupinka veriacich z Trnavy, ktorí si pešie putovanie rozdelili na dva dni.

Prvá zmienka o sviatku Sedembolestnej Panny Márie pochádza z roku 1412, keď sa spomenula na cirkevnom sneme v Kolíne nad Rýnom. Pre celú cirkev ho ustanovil až pápež Benedikt XIII. v roku 1727 a zároveň povolil, aby sa Panna Mária Sedembolestná uctievala ako patrónka Slovenska. Slováci k nej oddávna prechovávali osobitnú úctu a dôveru v trápeniach. Katolícka cirkev na Slovensku si sviatok Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska, pripomína 15. septembra. Národnou svätyňou Sedembolestnej na Slovensku sa stal chrám v Šaštíne.

Zdielať na

Súvisiace články