Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Liptovský Mikuláš môže prísť o milióny kvôli sporom o pozemok
Zdielať na

Liptovský Mikuláš môže prísť o milióny kvôli sporom o pozemok

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Mesto Liptovský Mikuláš má lukratívny pozemok, ktorý je však predmetom hneď niekoľkých sporov. Okrem toho, že si preň nevedia prísť na meno súčasný i terajší primátor, sa do konfliktu zapojila i firma, ktorá na ňom chcela stavať bytovky. Mestu podľa primátora Blcháča hrozí nútená správa.

Ide o pozemok, ktorý ešte za socializmu pôvodná majiteľka predala štátu za symbolickú cenu a stal sa majetkom mesta. Po desaťročiach sa však ozvali jej dediči jej potomkovia, ktorí by chceli, aby im mesto pozemok vrátilo. Podľa nich nebola pôvodná majiteľka spôsobilá podpisovať zmluvu. Jej stav posudzovali traja znalci.

Vyhoveli potomkom

"Boli to traja psychiatri, z ktorých dvaja jednoznačne určili, že bola mentálne nespôsobilá v čase uzatvorenia kúpnej zmluvy," vysvetlila právnička a manželka exprimátora Dagmar Slafkovská. Treba dodať, že podľa Slafkovskej znalci túto ženu posudzovali, keď bola 25 rokov po smrti.

Súd vyhovel potomkom,  takže mesto môže stratiť tento pozemok. "Druhá strata hrozí mestu z  toho, že bolo zažalované v roku 2012 spoločnosťou, ktorá chcela aj na týchto pozemkoch stavať bytové domy, ktoré už mali byť hotové," objasnil primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

"Projekt bol zrušený na základe toho, že primátor Blcháč, čo potvrdil aj 
druhostupňový krajský súd, podpísal zmluvu o budúcej kúpnej zmluve v inom znení, ako bolo schválené v zastupiteľstve. Podľa rozhodnutia súdu je táto zmluva neplatná,"
povedal exprimátor mesta Alexander Slafkovský.

"Podstatná časť bola kúpna zmluva, ktorá bola pripravená, ale ktorú
primátor Slafkovský začiatkom roku 2011 do mestského zastupiteľstva nepredložil, a teda celému projektu dal stop,"
nedal sa Blcháč.

Žiadajú odškodnenie

Otázkou teraz je, komu dajú súdy za pravdu. Stavebná firma si však uplatňuje škodu a súdi sa s mestom. "Investovali sme do projektovej 
dokumentácie, do prípravy územia. Bolo vysporiadané, žiadame 
náhradu škody 1,3 milióna,"
povedal konateľ firmy Stanislav Rusko.

Súčasný primátor sa obáva najhoršieho. "Ak sa ten spor bude naťahovať, táto čiastka sa môže zvýšiť až na päť miliónov eur. Hrozila by aj nútená správa," uzavrel Blcháč.

Najčítanejšie správy