Skoro jasno
15°
Bratislava
Sulík a Fico sa zhodli, Slovensko bolo úspešné
Zdielať na
Politika

Sulík a Fico sa zhodli, Slovensko bolo úspešné

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda SaS, Richard Sulík, hodnotí predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ pozitívne. Chvály sa od neho dočkal aj minister zahraničných vecí, Miroslav Lajčák. Tento úspech však, podľa Sulíka, netreba príliš prežívať, v konečnom dôsledku totiž o nič podstatné nejde.

Predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ sa pomaly končí. Nič zásadné sa počas neho z hľadiska medzinárodného dosahu neudialo, na domácej pôde však minimálne dve kauzy zarezonovali. Europoslanec a predseda SaS, Richard Sulík, však napriek tomu vníma naše predsedníctvo pozitívne: "Naše predsedníctvo možno hodnotiť ako úspešné, všetko, čo bolo naplánované, tak aj prebehlo. Myslím si, že minister Lajčák tu odviedol kus roboty. Spomínam si, ako už niekoľko rokov pred predsedníctvom zvolával zástupcov všetkých politických strán, aby informoval o prípravných krokoch atď."

Vzácna zhoda s Ficom tu končí

Aj premiér Fico hodnotí naše predsedníctvo kladne, no ťažšie už znáša kauzu agentúry Evka a jej pochybné, predražené zákazky na ministerstve zahraničných vecí. Novinárov pre ich investigatívnu činnosť v kauze neváhal nazvať "špinavými protislovenskými prostitútkami". Svojho, dovtedy všeobecne uznávaného ministra bez zásadnej poškvrny, sa zastal: "To je cielený útok proti úspešnému slovenskému predsedníctvu. Je to cielený útok proti ministrovi zahraničných ve­cí.“

Sulíka na celej kauze najviac sklamal prístup ministra Lajčáka: "Treba povedať, že v Bruseli alebo v Štrasburgu toto vôbec nerezonovalo a napokon, nejde tam vôbec ani o nejaké obrovské miliónové podvody. To, čo mňa na tom nepríjemne prekvapilo, je skutočnosť, ako veľmi si nechá minister Lajčák diktovať od Roberta Fica nejakú personálnu alebo zákazkovú politiku. Myslím, že sa mal ohradiť a nie sklopiť uši."

Predsedníctvo je len symbolické

Napriek pozitívnemu hodnoteniu nášho predsedníctva ho Richard Sulík nepreceňuje: "Predsedníctvo je čisto marketingová aktivita, keby bolo naozaj dôležité, nikdy by ho nezverili krajine, ako je Grécko, ktoré ho malo prednedávnom."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy