Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dôchodcom prináša balíček potravín dron
Zdielať na

Dôchodcom prináša balíček potravín dron

JAPONSKO / Dôchodcom v oblasti, ktorá je po jadrovej katastrofe slabo zásobovaná základnými potravinami, dovážajú jedlo drony. Najstarším obyvateľom tak pomáhajú najmodernejšie technológie.

Obyvateľom mesta poškodeného po jadrovej katastrofe vo Fukušime začali pomáhať drony. Úrady povolili obyvateľom návrat do domovov už vlani, mesto je však stále nedostatočne zásobované potravinami. Preto bola práve tu v Japonsku prvýkrát spustená služba donášky zásob dronmi. Spolupracujú na nej sieť potravín a online služba. Prvé donášky smerovali do štvrti Odaka, v ktorej bývajú prevažne dôchodcovia. Štvrť sa nachádza v rámci 20 kilometrového okruhu od jadrovej elektrárne vo Fukušime, ktorá sa po ničivej kombinácii zemetrasenia a vĺn cunami stala v roku 2011 dejiskom najhoršej nukleárnej katastrofy od Černobylu.

Po nútenej evakuácii japonská vláda - po dekontaminačných úkonoch - v októbri 2016 povolila návrat obyvateľov. Hovorca siete predajní Ken Mochimaru pre BBC povedal: "Mesto sa návratom svojich obyvateľov vracia ku svojmu predchádzajúcemu životu. Napriek tomu však zostáva vysokou prioritou zlepšiť nákupné možnosti pre každodenné potreby, vrátane potravín."

Drony, ktoré unesú približne 2 kilogramy nákupu, majú pomôcť práve v tomto. Ľudia si môžu objednať aj teplé jedlá ako napríklad grilované kura či domáce potreby, ktoré im potom z neďalekej predajne dopravia vzdušnou čiarou. Službu budú testovať počas najbližších šiestich mesiacov. Viac ako štvrtina populácie Japonska je staršia ako 65 rokov. Pomer starších ľudí sa v budúcnosti bude pravdepodobne ešte zvyšovať, keďže celkový počet populácie klesá.

Súvisiace články