Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prekvapenie pri výstavbe obchvatu
Zdielať na

Prekvapenie pri výstavbe obchvatu

PREŠOV / Severný obchvat Prešova prilákal novinárov aj pyrotechnikov. Robotníci pri výstavbe našli raketu. Odborníci na obdobie druhej svetovej vojny tvrdia, že nálezom bola notoricky známa munícia práve z čias silného bombardovania.

Kaťuša nie je len známa sovietska vojnová pieseň, ale aj po nej pomenovaný raketomet s typovým označením BM-8 a BM-13. A práve raketu z Kaťuše našli na stavenisku severného obchvatu východoslovenského Prešova. Navyše historici tvrdia, že tento nález nemusí byť vzhľadom na historické udalosti ojedinelý.

Ihneď po náleze bola na miesto vyslaná policajná hliadka, ktorá okolie rakety zabezpečila až do príchodu krajského policajného pyrotechnika. Okrem nej objavili pri výstavbe aj delostreleckú mínu. Tú krajský pyrotechnik zneškodnil a zvyšnú muníciu prezvzal na zneškodnenie. 

Národná diaľničná spoločnosť, ktorá stavbu obchvatu realizuje tvrdí, že nález je skôr výnimkou ako pravidlom. Historici však potvrdili, že vzhľadom na to, že Prešov bol počas druhej svetovej vojny silno bombardovaný existuje predpoklad, že stratené kusy munície by ešte mohli pri výstavbe objaviť.

Prekvapenie zažili aj obyvatelia, ktorí sledovali raziu v Žilinskom kraji. Do obytného domu najprv vbehli kukláči, ale  veľmi rýchlo ich vystriedali pyrotechnici. V dome sa totiž nachádzala bomba.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy