Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
ONLINE: Najvyšší súd Kotlebovu stranu ĽSNS nerozpustil
Zdielať na

ONLINE: Najvyšší súd Kotlebovu stranu ĽSNS nerozpustil

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Senát Najvyššieho súdu SR v pondelok rozhodol, že stranu Ľudová strana Naše Slovensko nerozpustí. Posledné pojednávanie, sa konalo začiatkom apríla, no bolo odročené. Generálna prokuratúra SR podala ešte v máji 2017 žalobu na jej rozpustenie. Marian Kotleba od začiatku tvrdil, že nevidí dôvod na rozpustenie jeho strany.

​Najvyšší súd rozhodol, že stanovy, program a činnosť ĽSNS nie sú v rozpore s demokratickým zriadením, ústavou a zákonmi. Stranu Mariana Kotlebu nerozpustil. 

V súvislosti so súdnym rozhodnutím o ďalšom pôsobení ĽSNS sa koná pred budovou Najvyššieho súdu SR protest s názvom Stop fašizmu. Organizuje ho občianska iniciatíva Zabudnuté Slovensko. Osobnosti verejného života ako Eva Mosnáková, Pavel Traubner, Zuzana Kronerová, Ján Benčík, Michal Kaščák, Martin M. Šimečka a Marián Leško budú držať transparenty s jedenástimi písmenami, ktoré tvoria dve slová názvu protestu. "Ide o prejav nášho jasného občianskeho postoja v časoch narastajúcej podpory rôznych foriem extrémizmu v našej spoločnosti. To považujeme za alarmujúce ohrozenie slobody a demokracie," uvádzajú vo vyhlásení. 

"Bez ohľadu na výsledok pojednávania sme názoru, že predstavitelia tejto strany majú prejavy sympatizujúce s myšlienkami fašizmu a neonacizmu. A tie sú pre nás neakceptovateľné. Veríme, že ich odmieta aj množstvo iných občanov, ktorých by sme týmto radi povzbudili k aktívnemu postoju, a to nielen na sociálnych sieťach," píšu ďalej v texte. Iniciatíva Zabudnuté Slovensko vznikla v marci 2016 ako reakcia na vstup strany Kotleba - ĽS NS do parlamentu. 

Obhajca ĽSNS podľa informácií TV JOJ na predchádzajúcom pojednávaní navrhol, aby sa uskutočnil výsluch Jaromíra Čižnára, Andreja Danka, Roberta Fica, Tibora Gašpara a Andreja Kisku. Pred dvoma rokmi práve šéf generálnej prokuratúry Jaromír Čižnár podal návrh na jej rozpustenie. Prokuratúra totiž označila Kotlebovu stranu za extremistickú s fašistickými tendenciami, ktorá svojim programom a činnosťou porušuje slovenskú ústavu, zákony a medzinárodné zmluvy.  Podľa stanoviska generálnej prokuratúry je tiež strana názorovou a ideologickou pokračovateľkou Slovenskej pospolitosti - Národnej strany, ktorú NS SR rozpustil v roku 2006. 

Pozrite si video ako vyzerala atmosféra v uliciach počas pojednávania o rozpustení ĽSNS začiatkom apríla:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy