Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Obhajcovia príbuznými sudkyne? Prípad úmrtí mamičiek v Trnave sa naťahuje
Zdielať na

Obhajcovia príbuznými sudkyne? Prípad úmrtí mamičiek v Trnave sa naťahuje

Lekár trnavskej nemocnice, ktorému bezprostredne po pôrode zomrela mladá mamička Katka, je už obvinený policajným vyšetrovateľom. Katarína porodila zdravého chlapčeka, no po pár hodinách vykrvácala. Lekár podľa obvinení fatálne zlyhal. To však nie je jediný problém. V prípade iného úmrtia mamičky v rovnakej nemocnici komplikuje súdny proces zvláštna náhoda - či zámer?

Spresnenie: V odvysielanom šote o obvinení lekárov za smrť rodičiek sme v reportáži uviedli, že dcéra zákonnej sudkyne Okresného súdu v Trnave bola právničkou žalovanej nemocnice. Bola to chybná informácia, pretože dcéra sudkyne bola zamestnankyňou nemocnice. Za chybu sa ospravedlňujememe.  

Katarína C. a pôrodník obvinený z prečinu usmrtenia

V poslednom prípade úmrtia mamičky druhorodičky nastala zásadná zmena. Policajný vyšetrovateľ z trnavskej polície totiž obvinil konkrétneho lekára, MUDr. Františka P. z Trnavy z trestného činu usmrtenia. Lekár mal mladučkú Katarínu odrodiť, no mamičke sa zhoršoval zdravotný stav až napokon pre krvácanie do brušnej dutiny zomrela.

Podľa obvinenia sa práve lekár František mal dopustiť vypracovania nesprávnej diagnózy, nevykonal potrebné vyšetrenia, ktoré by krvácanie preukázali, čo spôsobilo smrť Kataríny. Žena totiž svoje prvé dieťa porodila cisárskym rezom a jazva na maternici podľa obvinení mala prasknúť, čo spôsobilo aj krvácanie. Lekár teda "nesprávne zhodnotil príznaky" a "nemyslel na možnosť krvácania do dutiny brušnej".

Adriana B. a obštrukcie na súdnom procese

Otázne je, akým spôsobom sa momentálne naťahuje súdny proces v prípade úmrtia inej mamičky - prvorodičky Adriany B. na tej istej gynekologicko-pôrodníckej klinike trnavskej nemocnice. 19-ročná žena sem totiž ešte pred dvoma rokmi bola prijatá s podozrením na vážne ochorenie dýchacích ciest. Zomrela napokon aj ona, aj jej dieťa. Rodina žiadala najskôr odškodné 350 tisíc eur, ktoré neskôr znížili na 200 tisíc.

So súdnym procesom sú však od začiatku problémy. Najskôr vzniesla sťažnosť Adrianina matka. Lekárka z nemocnice, s ktorou sa súdi, je totiž dcérou sudkyne. Právna zástupkyňa nemocnice neskôr odišla z nejasných dôvodov. Ďalší právny zástupca je zase sudkynin zať! Najnovšie teda žiadala z dôvodu zaujatosti voči sebe odstúpiť z prípadu samotná sudkyňa. Súdny spor má teda pridelený už iný sudca, pojednávanie je odročené na 20. marca....

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy