Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
VIDEO. Tehotná žena s vodkou a cigaretou? Slováci to ignorujú
Zdielať na

VIDEO. Tehotná žena s vodkou a cigaretou? Slováci to ignorujú

Drobný chlapček s obrovskou ihlou v hlave. Takto vyzerá pre ľahostajnosť matky malý narkoman. Hoci reportáž vyvolala množstvo diváckych reakcií, Slováci, zdá sa, na rozdiel od Američanov do svedomia tehotných žien na ulici nevstupujú. Najmä ak rovno na verejnosti fajčí a pije alkohol... Skúmali sme reakcie Slovákov a Američanov.

Deti s ihlami už od narodenia

Mnohým ženám na Slovensku nevadí ópium, zmes ďalších toxických látok ako decht, oxid uhličitý a prudko návykový nikotín. No ani v tom prípade, ak pod srdcom nesú nový život. Na prehliadky nechodia - lekári ich často vidia až na pôrodnej sále, keď sa bábätku už nedá pomôcť. A pokiaľ je dieťa nechcené, matkám sú aj rady odborníkov ľahostajné.

"Môžem urobiť len to, že dieťa privediem na svet v čo najlepšom stave," komentuje gynekológ Peter Stanko. "V roku 2011 sa s abstinenčným syndrómom narodilo 29 detí. Viac ako 120 detí bolo ohrozených užívaním tabaku, alkoholu a drog matkou," povedal aj hovorca Národného centra zdravotníckych informácií SR Peter Bubla.

Ľahostajní Slováci...

Vstúpiť takýmto ženám do svedomia nie jednoduché. Aj preto, že sme národ, ktorý pred nevhodným správaním zatvára oči. Určite ste aj vy vo fajčiarskej kaviarni stretli mamičku s malým bábätkom, prípadne tehotnú ženu. Každý z nás krúti hlavou, ale nik ju na nezodpovedné správanie neupozorní.

Overili sme si to v niekoľkých podnikoch v Bratislave. Mladá slečna s "kamuflovaným" bruškom sa pokojne usadila, objednala si vodku a fajčila jednu cigaretu za druhou. Ochotne si s ňou s alkoholom štrngal aj priateľ. Reakcia? Žiadna. Okrem čašníka... "Keď som si objednala, neveriacky sa ma opýtal, či to myslím vážne," prezradila "mamička".

... verzus nahnevaní Američania

Podobný pokus urobili kolegovia v USA. Reakcie tamojších ľudí boli diametrálne odlišné. Fiktívnej tehotnej žene na parkovisku nikto nechcel zapáliť cigaretu. Američania sú na rozdiel od Slovákov schopní k tehotnej žene s cigaretou prísť a prehovoriť jej do duše.

"Prípadne by ma poslali k psychiatrovi," prezrádza tamojšia "mamička". Podľa psychológov má upozorňovanie svoje opodstatnenie. "Ak sa zachráni len jeden život nenarodeného, alebo narodeného dieťaťa, má takáto kampaň svoje opodstatnenie," tvrdí aj psychológ Karol Kleinmann.

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje aj Maroš Kočan. Spojte sa s ním cez profil na Facebooku.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články