Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Predčasne narodené deti. Dôležitá je správna starostliosť!
Zdielať na

Predčasne narodené deti. Dôležitá je správna starostliosť!

Počet predčasne narodených detí neustále rastie. Za posledných 10 rokov je to dokonca až o tretinu viac! Dôvodov je mnoho. Napríklad aj vek budúcich mamičiek. Slovenky sa totiž do materstva príliš nehrnú. Priemerný vek prvorodičiek sa neustále zvyšuje.

Ženy rodia neskôr

"Ja som porodila dvojičky v 25. týždni tehotenstva, mali 420 gramov a 670 gramov, takže boli extrémne nedonosené. Príčina sa zistila až následne, po pôrode. Bola to porucha zrážania krvi," tvrdí jedna z mamičiek.

"Ten prvý rok bol najväčší nápor na psychiku a naozaj jediné, čo pomôže je podpora rodiny a ľudí, ktorí majú podobný problém alebo podobnú skúsenosť," tvrdí ďalšia.

Takéto matky potrebujú špeciálnu starostlivosť už počas gravidity. Tej je však na Slovensku nedostatok. "Mnoho lekárov na pracujúcich na jednotke intenzívnej starostlivosti je preťažených," potvrdila Danica Chovancová z ambulancie rizikových novorodencov.

Ovplyvňuje to viacero faktorov

Nárast počtu nezrelých detí súvisí s viacerými faktormi. Predovšetkým sa zvyšuje vek žien, ktoré sa rozhodnú pre materstvo či narastá počet chronicky chorých žien. "Veľa žien teraz rodí po asistovanej reprodukcii," doplnila Chovancová. 

Predčasne narodeným deťom hrozia rôzne komplikácie. Zlyhanie dýchania, problémy s trávením, zvýšený výskyt infekčných ochorení. Ak ale majú deti od začiatku správnu starostlivosť, majú šancu prežiť svoj život aj bez následkov.

 

Fan page Malíček na facebooku podporuje predčasne narodené detičky a ich rodičov

ISIFA

Súvisiace články