Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pozor na bolesti chrbta. Lekári objavili nové ochorenie
Zdielať na

Pozor na bolesti chrbta. Lekári objavili nové ochorenie

Teraz by mali spozornieť najmä muži, aj keď nové ochorenie postihuje v menšej miere aj dámy. Ak patríte k tým, ktorých často bolí chrbát, nemusí byť príčinou len sedavé zamestnanie či prechladnutie, ale choroba s krkolomným názvom axiálna spondylitída.

Obyčajná bolesť chrbta či bolesť šliach. To si prežil aj pán Ondrej. Bolesť však neprechádzala ani po mesiaci ani po roku, a to zjedol aj 16 tabliet od bolesti denne.

Dlhoročné problémy

Pre pána Ondreja začal lekársky ping pong. Neurológ a ortopéd a zase neurológ a ortopéd. A trvalo to dlhých 15 rokov. "Mával som potom také bolesti, že RZP sem chodila ako na klavír," spomína.

Bolesti sa začali neúnosne stupňovať. Až sa jedného dňa prehupli do ochorenia známeho pod názvom bechterev. "Tá chrbtica stuhne a je nepohyblivá," vysvetlil reumatológ Jozef Lukáč.

Nie je bolesť ako bolesť

Tomuto ochoreniu však predchádza práve spomínaná dlhotrvajúca bolesť chrbta. Odborníci zistili, že nejde len o hocijakú bolesť, ale o novú diagnózu axiálnu spondylitídu, ktorá postihuje hlavne mužov okolo tridstiatky.

Príznakmi je hlavne bolesť chrbta trvajúca viac ako 3 mesiace, bolesti šliach, úponov rebier, tráviace problémy či psoriáza. Ochorenie vedia dnes už lekári odhaliť nielen z krvných testov, ale aj za pomoci magnetickej rezonancie. A čo je najdôležitejšie, lekári toto nové ochorenie už vedia včas liečiť.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články