Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Odovzdávaním skúseností sa učíme, tvrdia neurochirurgovia
Zdielať na

Odovzdávaním skúseností sa učíme, tvrdia neurochirurgovia

V Bratislave sa tento týždeň stretla špička svetovej neurochirurgie! Viac ako 500 odborníkov zo 67 krajín, študovalo najnovšie operačné techniky aj vyšetrovacie metódy. Takto bude vyzerať budúcnosť liečenia tých najťažších prípadov.

UPOZORNENIE: Obsah nie je vhodný pre maloletých divákov.

Malý pohyb vie zmeniť celý život

Určite súhlasíte s tým, že operácie mozgu patria k tým najnáročnejším. O to viac, keď každý malý pohyb môže zmeniť pacientovi celý život. Na Slovensku sa preto využíva metóda, pri ktorej je pacient počas operácie pri vedomí a môže s lekárom komunikovať. Ten zároveň môže monitorovať nielen jeho pohybové funkcie, ale aj reč a zrak.

"Tým, že si navzájom odovzdáme skúsenosti sa učíme," povedal MUDr. Juraj Šteňo CSc. neurochirurg a šéf kongresu. To od liečenia bežných bolestí hlavy až po nádory, cievne, alebo vrodené ochorenia, ako je epilepsia, či parkinson. "Zvyšujeme bezpečie pre pacienta, pretože sa nepúšťame niekam, kam už by sme nemali," dodal MUDr. Vladimír Beneš, DrSc. prednosta neurochirurgickej kliniky v Prahe.

Prístroje ako GPS

Dnes už nie je problém operovať aj také nálezy, ktorým sa lekári v minulosti vyhýbali. Súčasné neurochirurgické prístroje dokonca vedia aj lekára nasmerovať na určité miesto ako GPS navigácia, čím sa zvyšuje bezpečnosť samotného zákroku.

Súčasťou konferencie boli aj ukážky najmodernejších lekárskych prístrojov. Nové pohľady, moderné postupy a prístroje slúžia k minimalizovaniu rizík a maximalizovaniu účinku. "Aby sme neopakovali to, čo niekto neurobil najšťastnejšie," dodal Šteňo.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články