Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Vynovená popradská nemocnica. Modernizácia za 16 miliónov eur
Zdielať na

Vynovená popradská nemocnica. Modernizácia za 16 miliónov eur

Popradská nemocnica má od utorka vďaka úspešnému projektu spolufinancovanému z eurofondov desať nových operačných sál. Pribudli aj nové priestory oddelenia centrálnej sterilizácie, oddelenia diagnostickej a intervenčnej rádiológie a oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny.

Nemocnica Poprad má za sebou najrozsiahlejšiu investíciu od otvorenia novej budovy nemocnice v roku 1974.

Desať nových sál

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská spolu s riaditeľom nemocnice Jozefom Tekáčom v utorok slávnostne otvorili desať nových operačných sál, zrekonštruované priestory oddelenia centrálnej sterilizácie, oddelenia diagnostickej a intervenčnej rádiológie a oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny v novej prístavbe nemocnice.

"Naše zdravotníctvo má síce aj mnoho problémov, ale práve toto je príklad toho, že máme veľmi veľa pozitív a skvelých vecí, ktoré vieme robiť. Okrem výbornej liečby pacientov na najvyššej úrovni vieme využívať všetky prostriedky, ktoré sa nám ponúkajú," uviedla ministerka.

Pomohli eurofondy

Na projekt prístavby, rekonštrukcie a modernizácie získalo zdravotnícke zariadenie prostriedky z operačného programu Zdravotníctvo. Nenávratný finančný príspevok predstavoval 13,9 milióna eur, zvyšné prostriedky poskytla nemocnica. Celková výška investície tak dosiahla 16,2 milióna eur.

S rekonštrukciou priestorov a prístavbou nového traktu začala nemocnica v júni 2009. Práce ukončili v júli 2012 vydaním právoplatného kolaudačného rozhodnutia. "Dlhodobým strategickým cieľom nemocnice bolo vytvorenie uceleného celku pre príjem, rádiológiu s priamym napojením na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny s čo najkratším prepojením na operačné sály," povedal riaditeľ nemocnice Jozef Tekáč.

Čakanie sa skráti

Vďaka projektu sa výrazne skrátia čakacie lehoty na plánované operačné výkony a na špecializované diagnostické výkony, a to pre všetky sociálne vrstvy v širšom regióne, ako aj pre zahraničných návštevníkov. "Nemocnica rozšírila svoju kapacitu operačných sál z ôsmich na desať, takže sa tu vytvára priestor na zvýšenie počtu operovaných pacientov, ako aj na rozšírenie škály operačných výkonov," dodal Tekáč.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy