Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Lekári zbabrali operáciu, súd priznal rodine 600-tisíc
Zdielať na

Lekári zbabrali operáciu, súd priznal rodine 600-tisíc

Historicky najvyššie odškodné za zničený život syna vysúdili od nemocnice zatiaľ rodičia z Nitry. Mladý Šimon pre zbabranú operáciu nosnej priehradky už päť rokov leží v bdelej kóme.

Súd: Pochybila nemocnica a lekár!

Nemocnica sa zatiaľ rodičom chlapca neospravedlnila a rozhodnutie súdu nekomentovala. Keď mal totiž Šimon 16, podstúpil jednoduchý zákrok. Počas operácie sa mu ale zastavil krvný obeh a kým si to anestéziológ všimol, jeho mozog už mal vážny nedostatok kyslíka.

Chlapca síce oživili, no miesto toho, aby ho rýchlo odviezli na ÁRO, nechali ho na izbe. Tam upadol do kómy. Úrady rozhodli, že pochybila nemocnica a anesteziológ.  

Šimonovi rodičia chceli od nemocnice pôvodne vysúdiť 900 tisíc eur, súd im napokon priznal 600-tisíc, čo je však na slovenské pomery rekord. "Sú to peniaze pre chlapca, aj keď radšej by som bola, keby sme ich nikdy nepotrebovali," tvrdí Šimonova matka.

Vymáhanie od nemocníc je náročné

Podľa právnika, ktorý zastupuje rodinu a podobným prípadom sa venuje už dlhodobo, zatiaľ na Slovensku vyplatili za pochybenie lekárov najviac 200-tisíc eur. Vymáhanie peňazí od nemocníc je však náročné. 

"Peniaze určené na zdravotnú starostlivosť sa nedajú exekuovať, tak uvidíme, nečudoval by som sa, keby niekto nemocnicu priviedol k bankrot, aby neplatili," vysvetlil právnik Peter Koscelanský.

Šimon dýcha cez katéter, strava mu do žalúdka prúdi cez prístroje. Rodičia s ním cvičia, masírujú ho, no on len klipká očami. Kvôli chlapcovi sa presťahovali na vidiek a postavili mu bezbariérový dom s telocvičňou. Každý týždeň s ním pendlujú medzi Slovenskom a Rakúskom.

Lekára už medzitým potrestal súd. Dal mu dvojročnú podmienku a zakázal mu vykonávať anestéziu na 5 rokov. Buchovci zatiaľ vyhrali len v prvom kole. Ak sa nemocnica v Nitre voči verdiktu odvolá, o prípade bude rozhodovať krajský súd. Samotná nemocnica rozsudok komentovať nechce.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy