Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Fatálne zlyhanie lekárov. Viktória (†6) zomrela po operácii mandlí
Zdielať na

Fatálne zlyhanie lekárov. Viktória (†6) zomrela po operácii mandlí

Na oddelení jednodňovej chirurgie komárňanskej nemocnice vyberali malej Viktórii nosné mandle. Banálny zákrok. Po operácii však nastali komplikácie a 6-ročné dievčatko sa po opuchu mozgu už nikdy nezobudilo. Rodičia podali sťažnosť na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Verdikt je jednoznačný - lekári v komárňanskej nemocnici pochybili a to až dvakrát!

Osudová chyba

"Bola veľmi múdra, šikovná, to všetko mi chýba, veľmi chýba," smúti matka malej Viktórii Ildikó Farkasová. Viktória mala ísť na rutinnú operáciu vo februári, vtedy ochorela a tak dostala nový termín v máji. Po operácii však nastali komplikácie a dievčatko zomrelo.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou po prešetrení prípadu rozhodol, že komárňanská nemocnica Viktórii neposkytla správnu zdravotnú starostlivosť. "Pochybenie úrad konštatoval v tom, že predoperačné vyšetrenie bolo realizované skoro tri mesiace pred plánovaným operačným výkonom," vysvetľuje Soňa Valášiková, hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Aj na pooperačné komplikácie reagovali zle!

Predoperačné vyšetrenie môže byť maximálne mesiac staré. "Ďalšie pochybenie úrad skonštatoval aj v pooperačnej starostlivosti, kedy lekári nedostatočne a neskoro reagovali na vzniknutú komplikáciu po operácii," dodáva Soňa Valášiková, hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

"Toto nenecháme len tak, budeme bojovať, aby sme si vybojovali svoju pravdu, " hnevá sa matka nebohej Viktórii Ildikó Farkasová.

Nemocnici hrozí pokuta 10 tisíc eur

Úrad nemocnicu, ktorá už dostala výsledky vyšetrovania, potrestá. Okrem iného môže dostať pokutu do výšky takmer 10-tisíc eur. "Uvedený protokol berieme na vedomie a nebudeme ho ďalej komentovať," konštatuje Marta Csergeová, hovorkyňa prevádzkovateľa komárňanskej nemocnice. S rodičmi Viktórie sa zatiaľ z nemocnice nikto nespojil. Aj preto sú rozhodnutí  prípad riešiť ďalej na súde. "Keď pochybili, nech za to pykajú!," rozhorčene dodáva Jozef Farkas.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Fatálne zlyhanie lekárov. Viktória (†6) zomrela po operácii mandlí

TV JOJ

Súvisiace články