Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pripjať v černobyľskej jadrovej zóne o 10 rokov zanikne
Zdielať na

Pripjať v černobyľskej jadrovej zóne o 10 rokov zanikne

Mesto duchov. Presne takéto pomenovanie získalo ukrajinské mesto Pripjať pre svoju polohu v blízkosti jadrovej elektrárne Černobyľ po jej výbuchu. Dnes je Pripjať mŕtva neobývaná zóna zarastená lesom a s ruinami budov. V čase výbuchu malo mesto len 16 rokov, teraz mu odborníci hádajú už len 10 rokov života, kým nebude úplne pochované...

Z mesta mladých...

Pripjať sa stavalo od roku 1970 a hovorilo a mu tiež "mesto mladých" pre nízky vekový priemer obyvateľstva zamestnaného prevažne v jadrovej elektrárni Černobyľ - bol totiž nižší než 30 rokov! V dobe havárie tu žilo takmer 50 000 ľudí.

... mesto duchov

Havária v Černobyle sa stala v noci z piatka 26. apríla na sobotu 27. apríla 1986, odvtedy ako keby sa tu zastavil čas. Domy sú neobývané a v havarijnom stave. Praskliny v stenách sú spôsobené poveternostnými podmienkami a striedaním teplôt v rôznych ročných obdobiach. Zóna, v ktorej sa nachádza, je oblasťou. Prístup pracovníkov je obmedzený z bezpečnostných dôvodov.

"Veľká časť budov bude nakoniec zrovnaná so zemou," informoval zástupca správy zakázanej zóny. Pôvodný nápad spraviť z mesta múzeum je podľa neho nereálny. V budovách je viac radiácie ako vonku a kvôli zlému stavu by múzeum napokon dlho nefungovalo.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články