Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
26 rokov po Černobyle. Takto sa k nám šírila rádioaktivita
Zdielať na

26 rokov po Černobyle. Takto sa k nám šírila rádioaktivita

Pred rokom uplynulo presne štvrťstoročie od výbuchu štvrtého reaktora. Najhoršia jadrová katastrofa všetkých čias ovplyvnila milióny ľudských životov a ešte aj dnes predstavuje hrozbu. Aj preto sa teraz začalo s výstavbou nového sarkofágu...

Výstavba nového sarkofágu

Predbežné práce na výstavbe 29 000-tonovej konštrukcie sa začali ešte začiatkom roka. Nový sarkofág má stáť 1,5 miliardy eur.

Jadrová katastrofa z 26. apríla 1986 postihla veľké časti Európy, no najmä Ukrajinu, Bielorusko a Rusko. Vtedajšie sovietske úrady nariadili vystavať okolo poškodeného bloku dočasný betónový kryt, ktorý mal brániť úniku radiácie zo zničeného reaktora. VIAC TU.

Pokoj na ďalších 100 rokov?

Nová, pohyblivá oblúková konštrukcia by mala byť hotová v polovici roka 2015 a radiáciu by mala izolovať na ďalších sto rokov. Celkové škody po výbuchu sa vyšplhali na neuveriteľných 180 miliárd dolárov. Aj preto ide každoročne 10 % z ukrajinského štátneho rozpočtu na likvidáciu dôsledkov katastrofy. Napriek tomu krajine musia pomáhať aj západné mocnosti. 

Predstavitelia viac než 50 krajín a organizácií sa preto na darcovskej konferencii ešte minulý rok v Kyjeve dohodli na príspevkoch na dobudovanie štítu nad zničeným reaktorom 4 v celkovej výške 550 miliónov eur. 

Ukrajinský minister pre mimoriadne situácie Viktor Baloha nedávno prehlásil, že cena nového krytu sa vyšplhá na 1,54 miliárd eur. Podľa neho však existuje nádej, že do roku 2015 sa tieto prostriedky nájdu. 

Francúzsky Ústav pre radiačnú ochranu zverejnil mapu rádioaktívneho mraku, ktorý sa pred 26 rokmi šíril z Černobyľu do celej Európy. Je na nej vidieť, ako sa šíril aj na Slovensko. A pokiaľ si pamätáte, kde ste vtedy boli, dozviete sa, aký stupeň radiácie vás vtedy ohrozoval.

Černobyľ_výbuch_rádioaktívny mrak_šírenie_koláž

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články