Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
EXKLUZÍVNE: Havarovaná atómka A1 na vlastnej koži...
Zdielať na

EXKLUZÍVNE: Havarovaná atómka A1 na vlastnej koži...

JASLOVSKÉ BOHUNICE / Aj Slovensko má na konte vážnu jadrovú nehodu. Týkala sa prvej jadrovej elektrárne v Československej socialistickej republike. Vznikla ako experimentálna a dodnes stojí v Jaslovských Bohuniciach.

Mnohí o jej existencii ani len netušia. A práve s jej reaktorom A1 sa spája neslávne smutný príbeh dvoch nehôd na sklonku 70-tych rokov 20. storočia. A presne ako v Černobyle, aj tie sa pred nami zatajili. Náš štáb sa pritom ako jediný dostal do prísne stráženého komplexu.

A to vďaka ústretovosti Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, ktorá sa stará o elektráreň dnes.

Písal sa 5. január 1976. Jednotka našej experimentálnej elektrárne bola v prevádzke už tri roky a jej zamestnanci sa práve chystali na bežnú výmenu paliva. Mala to byť rutina.

Zamestnanci sa chystali vymeniť palivový článok, tvorený zo zväzku prútikov z kovového uránu umiestnenom v ochrannej rúrke zo zirkónovej zliatiny. Stalo sa však čosi nečakané.

Pre konštrukčnú chybu vystrelil do reaktorovej sály. Začala unikať vysoko rádioaktívna látka, ktorá udržovala optimálnu teplotu v reaktore. Tzv. chladivom bol oxid uhličitý. Dvaja zamestnanci nestihli utiecť a zadusili sa.

Prísne opatrenia

Po druhej nehode v objekte A1 o trinásť mesiacov neskôr sa vláda ČSSR v roku 1979 rozhodla, že neobnoví jej prevádzku. Začalo sa s likvidáciou následkov havárie, ktorá trvá doteraz.

Prísne bezpečnostné opatrenia zostali dodnes. No my sme sa práve vďaka ústretovosti Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti boli na vlastné oči presvedčiť, ako to tam vyzerá po vyše 34 rokoch. Chcete nahliadnuť dovnútra reaktora? Poďte sa pozrieť s nami!

Pozrite si reportáž z prísne stráženého komplexu elektrárne:

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy