Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Černobyľský reaktor zostáva hrozbou pre Európu
Zdielať na

Černobyľský reaktor zostáva hrozbou pre Európu

Zdroj: TASR

Výbuch reaktora v roku 1986 zaplavil Európu rádioaktívnym mrakom a spôsobil vážne zdravotné problémy, ktoré pretrvávajú dodnes.

Výbuch reaktora v roku 1986 zaplavil Európu rádioaktívnym mrakom a spôsobil vážne zdravotné problémy, ktoré pretrvávajú dodnes. Janukovyč vyhlásil, že asi dva milióny ľudí trpí chorobami zapríčinenými radiáciou. Reaktor je v chátrajúcom kryte a jeho nahradenie novým je podľa jeho slov v nedohľadne. 

Podľa prezidenta je reaktor hrozbou nielen pre Ukrajinu, ale aj pre Európu, Rusko a Bielorusko. Janukovyč dnes položil kvety k pamätníku obetí černobyľskej tragédie v Kyjeve. Zároveň prisľúbil lepšiu pomoc obetiam a poškodeným.

Premiér Mykola Azarov prisľúbil lekársku starostlivosť, vyššie dôchodky a ubytovanie. Pri pamätníku sa pred stovkami zhromaždených pomodlil pravoslávny kňaz. Niektorí z prítomných sa sťažovali na neprimerané odškodné a liečbu tých, ktorí ochoreli pri odstraňovaní katastrofy. 

"Stratili sme naše mesto, stratili sme všetko. Úrady vždy len sľubujú zvýšenie dôchodkov, ale sú to samé klamstvá," uviedol bývalý zamestnanec. V Bielorusku na dnes naplánovali spomienkový pochod.

Najčítanejšie správy