Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Fukušima dnes. Zóna duchov sa bude ešte rozširovať!?
Zdielať na

Fukušima dnes. Zóna duchov sa bude ešte rozširovať!?

Zatiaľ čo po černobyľskej katastrofe sa uzavrela zóna vo vzdialenosti 30 kilometrov okolo havarovanej elektrárne, Fukušima už takisto uvažuje o svojej "mŕtvej" zóne. V oblasti do 20 kilometrov od Fukušimy sa totiž stále dajú namerať vyššie hodnoty radiácie. A aj keď sa vláda snaží predísť ohrozovaniu ľudských životov nariadeniami pohybovať sa mimo zóny, ignorujú ich obyvatelia, ochranári zvierat aj novinári.

Aká je úroveň žiarenia v oblasti 20 kilometrov od Fukušimy japonské úrady nezverejňujú. Aj napriek tomu sa však novinárom, ktorí sem vstupujú, podarilo namerať zvýšenú radiáciu. V tejto zóne by sa ľudia nemali voľne či bez patričnej ochrany pohybovať a úrady začali zlegalizovanie tohto nariadenia zvažovať. 

V evakuačnej zóne má však domovy 78 tisíc ľudí a tí sa svojho vlastníctva nemienia vzdať. Mnohí z nich sem vstupujú s úmyslom skontrolovať svoje farmy, domovy, zvieratá a imanie. Prostredie chodia na svoje kamery a fotoaparáty zachytávať aj novinári a napokon opustené zvieratká odchytávajú ochranári zvierat. Úrady sú z toho zúfalé. "Musíme to zastaviť, ohrozuje sa tak ľudské zdravie," komentoval takéto počínanie hovorca japonskej vlády Jukio Edano. Zatiaľ sa však neuvažuje o tom, že by sa prešlo na nútenú evakuáciu.

Z oblasti by sa mohla stať tzv. mŕtva zóna, ako je tomu v Černobyle. Toto je ona - 25 rokov po...

Niekoľko dní po jadrovej katastrofe vo Fukušime, ktorá len nedávno bola ohodnotená bezpečnostnými úradmi najvyšším stupňom medzinárodnej stupnice jadrových nehôd - 7, bolo z okolia evakuovaných vyše 200 tisíc ľudí. Pre porovnanie - mesiac po černobyľskej katastrofe bolo z okruhu 30 kilometrov presunutých 116 tisíc ľudí, neskôr odišli tisícky mladých rodín s deťmi zo vzdialenejších dedín. Štatistiky však hovoria, že aj mŕtva zóna a dokonca samotný Černobyľ stále má svojich obyvateľov, hoci toto číslo nepresahuje ani tisícku...

ISIFA

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy