Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Fukušima je už ako Černobyľ, radiácia stále uniká
Zdielať na
Zahraničie

Fukušima je už ako Černobyľ, radiácia stále uniká

Katastrofa vo Fukušime už teraz má podľa expertov ďalekosiahle následky. Dopady nehody zaradili na rovnaký stupeň ako pri havárii v Černobyle! Pracovníkom japonskej atómky sa však ešte stále nepodarilo porátať s únikom radiácie. Obyvatelia sú už plní úzkosti a nevedia, čo bude ďalej...

Havária vo Fukušime sa navždy zapíše do dejín. Potvrdili to aj bezpečnostné úrady, ktoré závažnosť katastrofy zaradili na najvyšší stupeň medzinárodnej stupnice jadrových nehôd. Ten doteraz platil iba v prípade havárie v ukrajinskom Černobyle.

"Zvýšili sme stupeň závažnosti nehody, keďže dopad úniku radiácie je ďalekosiahly," vyhlásil Minoru Oogoda z japonského Úradu pre jadrovú a priemyselnú bezpečnosť. Experti podľa agentúry Reuters zbierali dáta od 18. marca a potom urobili prelomové rozhodnutie. Oogoda zdôraznil, že zvýšenie závažnosti nehody odráža jej celkový rozsah, a nie súčasnú situáciu. Siedmy stupeň označuje "závažnú nehodu s rozsiahlymi následkami".

Najnovší krok bezpečnostných úradov však bežných Japoncov rozčaroval. Obyvatelia sa obávajú, čo bude ďalej a či sa vôbec niekedy budú môcť vrátiť do svojich domovov. Správy, že závažnosť katastrofy vo fukušimskej atómke zaradili na rovnaký stupeň ako v prípade havárie v Černobyle ľudí znepokojujú.

"Som plná úzkosti," vraví 63-ročná Fusako počas prehliadky na radioaktivitu. "V týchto chvíľach mi ostáva iba nádej, že sa im to podarí vyriešiť, ale zatiaľ nevidím žiadny výrazný pokrok," dodáva s trasúcim sa hlasom.

Fukušima, zničený reaktor, nová foto, dymiace reaktory

sita

Evakuačná zóna okolo Fukušimy, rozšírenie

Google

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy