Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Situácia vo Fukušime je veľmi vážna, priznali Japonci
Zdielať na

Situácia vo Fukušime je veľmi vážna, priznali Japonci

Oblasť zvýšenej radiácie z poškodenej japonskej jadrovej elektrárne Fukušima presiahla hranice Japonska. Zvýšené hladiny rádioaktivity vo vzduchu hlásia v utorok už aj z Číny, Južnej Kórey a Filipín.

AKTUALITA: Z poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima začalo unikať do okolitej pôdy vysoko toxické plutónium. V utorok to potvrdila japonská vláda. "Situácia je veľmi vážna. Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme situáciu dostali pod kontrolu," povedal hovorca vlády Jukio Edano.

Už cez víkend hlásili čínske úrady zvýšenú hladinu rádioaktivity vo vzduchu v regióne Cheilong-ťiang.

Južná Kórea začína merať rádioaktivitu rýb, a to nielen dovezených z Japonska, ale aj ulovených vo vlastných vodách. Všetky zasiahnuté krajiny upokojujú obyvateľstvo, že nameraná rádioaktivita nepredstavuje zdravotné riziko.

Problémy hlásia aj Filipíny. Podľa vyhlásenia filipínskeho Úradu jadrového výskumu už namerali zvýšené hodnoty jódu-131 aj v tejto krajine. "Namerali sme izotopy, ale chceme požiadať obyvateľstvo, aby nepodliehalo panike," povedala hovorkyňa úradu Tina Cerbolisová.

Všetky tri zasiahnuté krajiny upokojujú obyvateľstvo, že namerané hodnoty sú príliš nízke na to, aby predstavovali riziko pre ľudské zdravie.

Japonka číta špeciálne vydanie novín s titulkom "Radiácia vysokých hodnôt"

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy