Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
ODPOVEDE ODBORNÍKA: Mrak nad Slovenskom! Treba sa báť?
Zdielať na

ODPOVEDE ODBORNÍKA: Mrak nad Slovenskom! Treba sa báť?

Takú paniku, akú spustili Kalifornčania po tom, čo k americkým brehom dorazil rádioaktívny mrak z elektrárne Fukušima, zatiaľ našťastie nezažívame. Prístroje na Islande totiž zaznamenali blížiace sa častice aj k Európe. A dnes dorazili nad strednú Európu. Hrozí nám niečo? Odpovedá meteorológ Peter Jurčovič...

Kúpené letenky, dlhé rady na jódové tabletky v lekárňach. Doslova panika chytila Kalifornčanov, keď sa dozvedeli o mraku nad ich krajinou. Stane sa to aj u nás? Čo pre nás hrozba ožiarenia z týchto častíc znamená? Máme sa vôbec báť?

"V žiadnom prípade sa toho netreba obávať. V samotnej Kalifornii zaznamenali len milióntiny dávky, ktoré človek normálne dostáva v bežnom živote. Uvedomujete si, že rovnaké dávky dostanete aj z popola, ktorý sa vytvorí po vatre?

A než sa častice dostali až k nám, museli prekonať obrovskú vzdialenosť a teda zasa zoslabli. Rádioaktivita bude veľmi nízka," ubezpečuje Jurčovič.

"Tieto zoslabené častice nad nami sa rozpadnú a na zem padnú dažďom, to je všetko. Naše zdravie nie je ohrozené... Výkyvy rádioaktivity sleduje po celom svete 63 monitorovacích staníc. Jedna z nich sa nachádza aj na Islande a práve tu namerali častice rádioaktívneho mraku smerujúce k nám z Ameriky. Ale sú až 10-tisíckrát slabšie než tie, ktoré v roku 1986 prišli po jadrovej katastrofe v Černobyle v Ukrajine," dodáva.

Technici merajú dozimetrom hodnotu radiácie

isifa

letecký pohľad na Fukušimu - zničenú jadrovú eletráreň

REUTERS

Jadrová elektráreň Fukušima 1 pohľad zo satelitu

Google

Jadrová elektráreň Fukušima pred výbuchom

Google

Fukušima, zničený reaktor, nová foto, dymiace reaktory

sita

Fukušima, zničený reaktor, nová foto, dymiace reaktory

sita

Fukušima, zničený reaktor, technici vonku

sita

Muža skenujú dezimetrom, zemetrasenie, Japonsko

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy