Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
9079. To je počet ľudí, ktorí neprežili. Zatiaľ...
Zdielať na

9079. To je počet ľudí, ktorí neprežili. Zatiaľ...

Oficiálny počet však stále nie je konečný. Naopak, odhady hovoria o dvojnásobku! To sú obete z udalostí 11. marca 2011, kedy východné pobrežie Japonska zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 9,0 a následné vyše desaťmetrové cunami, ktoré z niektorých častí a miest krajiny spravilo mestá duchov...

9 079 mŕtvych a 12 645 nezvestných. Tieto čísla spravili zo stoviek detí siroty, z manželov vdovcov a manželky vdovy, alebo zmizli pod troskami budov po ničivom zemetrasení a cunami celé rodiny. Tabule na oficiálnych miestach sú stále plné mien ľudí, ktorých ich príbuzní intenzívne hľadajú a nestrácajú nádej, že žijú v poriadku v ktoromsi evakuačnom centre a raz sa znovu stretnú.

Lekári však varujú. Aj napriek akémusi stoickému chladu, ktorí z Japoncov vyžaruje, mnohým z nich hrozia mentálne ochorenia. Títo ľudia si totiž čoskoro začnú klásť otázky typu - čo s mojou budúcnosťou? Čo budem robiť, keď moja rodina je preč, môj dom je preč, mesto, v ktorom som vyrastal, je preč, práca je preč... Čo je vôbec teraz zmyslom môjho života?

Smutný je tiež prípad starčeka, ktorý v Minamisanriku odmieta vstať z kopca, na ktorom poslednýkrát videl svoju ženu...

Záchranárske práce v zničenom Japonsku

SITA

Japonci plačú, zemetrasenie, jadrová hrozba

sita

ISIFA

ISIFA

ISIFA

ISIFA

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy