Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Fukušima opäť straší! Z reaktoru 3 začal stúpať dym
Zdielať na

Fukušima opäť straší! Z reaktoru 3 začal stúpať dym

Jadrová elektráreň Fukušima mala opäť problémy. Z jej tretieho reaktoru začal stúpať šedý dym. Zamestnanci museli okamžite opustiť blízke okolie reaktoru. Objavili sa aj správy, že v ňom stúpa tlak.

AKTUALITA: Japonský úrad pre jadrovú bezpečnosť oznámil, že problémy v reaktore nezvýšili úroveň radiácie v okolí elektrárne.

Aj napriek snahám odborníkov dostať Fukušimu 1 pod kontrolu a pozitívnym správam, ktoré v posledných dňoch kolovali v médiách, sa v pondelok situácia opäť zhoršila. Tretí reaktor robí problémy. Obyvateľov môže ohroziť rádioaktívny dážď a voda! Biely dym poobede zaznamenali vystupovať aj z reaktora 2! Ten mal podobné problémy už skôr...

Šedý dym stúpa podľa hovorcu spoločnosti TEPCO zo skladu vyhoreného paliva blízko najnebezpečnejšieho reaktora 3. Tento spaľuje zmes obsahujúcu vysoko toxické plutónium. Agentúra Kyodo News však uvádza, že skutočná príčina nie je celkom známa.

Agentúra REUTERS zverejnila informáciu, že v reaktore stúpol opäť tlak, čo môže spôsobiť ďalšie vypustenie rádioaktívnej pary do ovzdušia.

Spoločnosť TEPCO dnes potvrdila, že krátko pred tým, ako zaznamenala šedý dym, sa jej podarilo napojiť reaktory na elektrický prúd. Spojazdnenie vodných čerpadiel však pravdepodobne ešte nejakú dobu potrvá. Prevádzkovateľ elektrárne totiž stále zisťuje rozsah ich poškodenia.

Chladenie palivových tyčí v reaktoroch sa aj naďalej uskutočňuje pomocou vodných diel.

V oblasti momentálne panuje daždivé počasie, čo hrozbu rozšírenia rádioaktivity ešte znásobuje. Úrady preto vydali varovanie, aby sa ľudia dažďu vyhýbali.


REUTERS

sita

isifa

Jadrová elektráreň Fukušima 1 pohľad zo satelitu

Google

Jadrová elektráreň Fukušima pred výbuchom

Google

Druhý výbuch jadrovej elektrárne Fukušima

REUTERS

Jadrová elektráreň Fukušima - výbuch reaktora číslo 3

NHK

REUTERS

SITA/AP/NHK TV

reuters

Súvisiace články

Najčítanejšie správy