Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Japonci uvažujú nad pochovaním Fukušimy do betónu!
Zdielať na
Zahraničie

Japonci uvažujú nad pochovaním Fukušimy do betónu!

Po vrtuľníkoch prichádzajú na rad hasiči. Najnebezpečnejší reaktor vo Fukušime sa rozhodli Japonci schladiť zo zeme až 50-tonami vody.

AKTUÁLNE: Kritickosť situácie v jadrovej elektrárni ilustruje aj dnešné zvýšenie stupňa vážnosti jadrovej katastrofy zo 4 na 5 (Černobyl mal 7). Preto japonskí experti uvažujú nad tým, že by elektrárňu Fukušima 1 zakonzervovali pieskom a betónom, ako sa stalo s Černobylom. Zdôrazňujú však, že sa stále sústreďujú na chladenie reaktorov.

Na videu, ktoré nakrútil štáb japonskej televízie NHK z vrtuľníku zo vzdialenosti 30 kilometrov vidieť, ako na zničený reaktor prúdia hektolitre vody z vodných diel. V tejto chvíli sa dá povedať len to, že situácia sa nezhoršila.

Správy televízie NHK hovoria o tom, že z reaktora vidno stúpať paru, čo znamená úspech v snahách o jeho schladenie. Radiácia v okolí mierne klesá, preto TEPCO plánuje ďalšie operácie, ako napríklad aktivovať v reaktore 2 chladiaci systém. Naproti tomu však japonská agentúra pre jadrovú bezpečnosť zvýšila rizikový stupeň bezpečnosti zo štvrtého na piaty stupeň.

Malé svetlo nádeje však môže nastať už o pár hodín. Prevádzkovateľ elektrárne spoločnosť TEPCO oznámila, že v piatok v noci plánuje aktivovať chladiaci systém v druhom reaktore.

Japonská vláda predtým ubezpečila, že druhý Černobyľ Japoncom určite nehrozí. Napriek tomu sa väčšina obyvateľov právom obáva zo zasiahnutia radiáciou a to aj v 240 kilometrov vzdialenom Tokiu, kde obyvatelia v obavách z ožiarenia radšej ostávajú za dverami svojich domovov.

Momentálne je však veľkým šťastím, že prúdenie vzduchu unáša rádioaktívny mrak nad Tichý oceán.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy