Jasno
16°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Vojenské vrtuľníky schladili najrizikovejší reaktor
Zdielať na
Zahraničie

Vojenské vrtuľníky schladili najrizikovejší reaktor

Japonsku sa stále nedarí účinne bojovať proti hroziacej jadrovej katastrofe. Atómové zariadenie vo Fukušime zatiaľ čelí skúške za skúškou. Navyše hrozí, že ľudia môžu kvôli jadrovej hrozbe podľahnúť panike a v neovládateľnom dave sa smrteľne zraniť. Elektráreň preskúma z výšky americké špionážne lietadlo...

Z atómovky vo Fukušime stále prichádzajú zlé správy. Najnovšie sa zistilo, že v nádrži, v ktorej je uskladnené jadrové palivo nie je dostatok vody. Tá je mimoriadne potrebná na ochladzovanie. Palivové tyče tak naberajú na teplote. 

Japonsko v posledných hodinách mimoriadne zintenzívnilo chladenie Fukušimy za pomoci vrtuľníkov. Umožnila to menšia radiácia, ktorá dosahovala predtým privysoký stupeň. Helikoptéry vyslala do boja s jadrovým nešťastím armáda. Vrtuľníky v obrovských vakoch naberajú chladnú vodu v mori. Potom ju z výšky 60 až 100 metrov zhadzujú na reaktory 3 a 4 v elektrárni Fukušima. Stroje už vykonali štyri lety v približne dvadsaťminútových intervaloch. Pri každom z nich na reaktor č. 3 pustili až 7,5 ton morskej vody. 

Takto sa má zabrániť roztaveniu palivových tyčí. Podľa televízie CNN je najhorší stav v reaktore č. 3. Palivové tyče tam najrýchlejšie naberajú na teplote a neustále stúpa tlak. Ochladzovaniu by v najbližších hodinách mali podľa BBC pomôcť aj špeciálne vodné delá a nové silnoprúdové vedenie.

To má dokázať v komplexe opäť naštartovať čerpadlá chladiaceho systému. Operácia však nebude jednoduchá. Môže trvať dlho, kým sa spustia najdôležitejšie časti zariadenia. Jeho pumpy totiž pravdepodobne sú znečistené morskou vodou. Pracovníci ich tak musia najskôr vyčistiť. Zatiaľ sa špekuluje, aká hlboká je súčasná atómová kríza. Podľa oficiálnych vyjadrení, ak chladenie nebude úspešné, tak do pár dní dosiahne situácia v elektrárni kritický stupeň!

abc news

reuters

reuters

isifa

sita

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy