Zatiahnuté
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Sneží! Japonsko zasypal sneh, teploty sú na bode mrazu
Zdielať na

Sneží! Japonsko zasypal sneh, teploty sú na bode mrazu

Tak, ako varovali meteorológovia, sa aj stalo. Niektoré oblasti Japonska totiž zasypal sneh. A stále padá! Desaťcentimetrová prikrývka pritom robí záchranárom aj tisíckam ľudí bez domova obrovské problémy. Teploty na bode mrazu, silný vietor a nedostatok teplého oblečenia a prikrývok totiž nie sú dobrou kombináciou. Ako by toho nebolo dosť...

"Ľudia potrebujú pomoc. Chýbajú nám prikrývky, samozrejme aj voda a jedlo. V niektorých oblastiach je dopyt po týchto veciach ešte naliehavejší. V noci začalo navyše na sever od Sendaj snežiť a citeľne sa ochladilo," povedal pre BBC generálny riaditeľ japonských Lekárov bez hraníc Eric Ouannes. Podľa Medzinárodného Červeného kríža je tu viditeľnosť asi len 40 metrov.

A počasie sa nezlepšuje. Japonskí meteorológovia naďalej hlásia na mnohých miestach silné víchrice a sneženie.

Medzi najhoršie postihnuté mestá chladom a nedostatkom potravín patrí aj mestečko Korijama, nachádzajúce sa asi 50 kilometrov východne od jadrovej elektrárne Fukušima. Jeho starosta zúfalo požiadal svet o pomoc.

"Veľmi veľa ľudí k nám bolo evakuovaných z blízkosti elektrárne. V našich centrách je približne 9000 ľudí, vrátane 200 na bejzbalovom štadióne. Naozaj urgentne potrebujeme vodu, jedlo a palivo," prosí jeho starosta Masao Hara o pomoc. "Bez palív si nedokážeme zakúriť. Potrebujeme odpratať šrot, ktorý nám tu ostal z vozidiel. Chcem apelovať na svet - potrebujeme vašu pomoc," povedal pre agentúru AFP.

ISIFA

ISIFA

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy