Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Fukušimský reaktor 4 zase horel, 5 a 6- tku "nechladí príliš dobre"
Zdielať na

Fukušimský reaktor 4 zase horel, 5 a 6- tku "nechladí príliš dobre"

Zdroj: isifa

Japonsko sa do stredajšieho rána prebúdza s ďalším požiarom. Reaktor 4 podľa zahraničných agentúr je v plameňoch! Oficiálne hovoria správy o tom, že požiar spôsobilo nedostatočné uhasenie toho predchádzjúceho.

Severovýchodnú časť reaktora 4 jadrovej elektrárne Fukušima zasiahol požiar. Ide totiž o druhý požiar reaktora v priebehu niekoľkých hodín. Podľa agentúry Kyodo vidia ľudia stúpať do výšky hustý dym.

Prevádzkovatelia fukušimskej elektrárne, Tokyo Electric Power informovalo, že sa pracovníci snažia zo všetkých síl plamene uhasiť. Asi 50 kľúčových pracovníkov stále zabezpečuje ochladzovanie ďalších reaktorov. Podľa Kyodo je 70-percent z palivových tyčí reaktora 1 a 33-percent reaktora 2 zničených! Chladiace systémy reaktorov 5 a 6 podľa hovorcu vlády Jukia Edana "nefungujú veľmi dobre". 

Úroveň radiácie v okolí elektrárne opäť stúpla, informuje televízia NHK, nejde však o úroveň, ktorá by mohla negatívne ovplyvniť ľudské zdravie.

Podľa japonskej agentúry pre nukleárnu bezpečnosť sú dvaja pracovníci stále nezvestní. Zmiznúť mali po utorňajšej explózii. V tomto čase údajne pracovali práve v reaktore 4.

Horiaca Fukušima, kúdel dymu z elektrárne, letecký pohľad

isifa

Jadrová kríza: Japonskí vojaci v plynových maskách

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy