Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Výbuch vo Fukušime. Reaktor 2 explodoval, 4-ka horela
Zdielať na

Výbuch vo Fukušime. Reaktor 2 explodoval, 4-ka horela

Japonskou jadrovou elektrárňou Fukušima I otriasol dnes skoro ráno nášho času v poradí už tretí výbuch, pričom v budove štvrtého reaktoru vypukol požiar. Stalo sa tak len pár hodín po tom, čo explózia vodíku zničila reaktor číslo 2. Z elektrárne začala unikať nebezpečná radiácia!

Radiácia v elektrárni dosiahla kritickú úroveň. Podľa agentúry Kyodo News bola neznesiteľná aj pre pracovníkov riadiacej jednotky elektrárne. 

Niekoľko hodín horel aj reaktor číslo 4. Šíril sa z neho hustý dym a ako nám potvrdili aj Slováci žijúci v Japonsku, tamojšie médiá hovorili, že únik radiácie pochádza práve z tohto reaktora.

Japonský premiér Naoto Kan vyhlásil: "Radiácia sa prudko zvýšila. Zdá sa, že jej úroveň je veľmi vysoká. Hrozí nebezpečenstvo ďalšieho úniku."

Vláda únik radiácie potvrdila a evakuačnú zónu v okolí elektrárne rozšírila na 30 kilometrov, povedala TV JOJ dnes pred 7- hodinou nášho času Dana Hašimoto z Japonska.

Už v priebehu celého pondelka sa snažili chladiť morskou vodou technici japonskej elektrárne Fukušima jadrá reaktorov 1, 2 a 3, aby zabránili ich roztaveniu. Hovorca japonskej vlády ale varoval, že v troch reaktoroch sa aj tak tyče tavia. "Aj keď to nemôžeme overiť, s najväčšou pravdepodobnosťou sa to deje," vyhlásil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy