Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
VIDEO: Výbuch reaktora číslo 3, explodoval vodík
Zdielať na

VIDEO: Výbuch reaktora číslo 3, explodoval vodík

Výbuch zasiahol reaktor číslo 3 skoro ráno nášho času. Následne začal mať problémy aj ďalší reaktor. Spoločnosť prevádzkujúca elektráreň potvrdila výpadok chladiaceho systému. Oblasť v okolí niekoľkých kilometrov už opustilo vyše 210-tisíc ľudí.

Spoločnosť Tokyo Electric Power (TEPCO) vyhlásila, že palivové tyče reaktora číslo 2 už nie sú v dôsledku zlyhania chladiaceho systému vôbec chránené. Nakoniec sa technikom podarilo zvýšiť hladinu chladiacej kvapaliny v systéme chladenia.

Podľa japonských úradov po prvom výbuchu, ktorý našťastie samotný reaktor nezničil, uniklo do okolia minimálne množstvo radiácie. Hovorca japonskej vlády Jukio Edano vyhlásil, že úroveň radiácie je v okolí elektrárne nízka a nepredstavuje riziko pre obyvateľov.

Spravodajská televízia BBC však ešte predtým zverejnila informáciu, že na následky radiácie sa lieči takmer 22-tisíc ľudí, pričom v dôsledku jadrovej krízy v regióne muselo svoje domovy opustiť už 210-tisíc obyvateľov. V ohrozenej zóne sa napriek evakuačným výzvam sa v okolí elektrárne nachádza až 600 ľudí. Bezprostredne po katastrofe úrady okamžite vyzvali ľudí, aby nevychádzali z domov.

Pondelkový výbuch má na svedomí aj niekoľko zranených osôb. Informácie sa však rôznia a nie je stále oficiálne známy presný počet zranených či dokonca obetí explózie. Podľa japonskej TV NHK utrpelo zranenia 11 osôb. Iné zdroje hovoria o 7 nezvestných.

Jadrová elektráreň sa nachádza len 241 kilometrov od Tokia. Druhý Černobyľ podľa japonskej vlády nehrozí. Reaktory jadrovej elektrárne Fukušima sa totiž odlišujú od tých, ktoré spôsobili katastrofu na Ukrajine.

V Japonsku sa už nachádza štáb TV JOJ s reportérom Danielom Levickým Archlebom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy