Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Už tretia jadrová elektráreň má problém s reaktorom...
Zdielať na

Už tretia jadrová elektráreň má problém s reaktorom...

Zdroj: nuclear-powerplants.blogspot.com

Už nielen atómová elektráreň Fukušima! Japonsko v nedeľu popoludní vyhlásilo stav pohotovosti v komplexe Onagawa. A teraz sa pridali problémy v komplexe číslo tri - TOKAI. Informovala o tom britská bbc.

Namerané hodnoty radiácie v Onagawe prekročili povolené limity. Nemalo by však ísť až o tak veľký rozsah poškodení, ako vo Fukušime. Tam sa prehrievajú až tri zo štyroch reaktorov a vláda nevylučuje hrozbu ďalších explózií.

"Japonské úrady vyšetrujú, aký je zdroj radiácie," oznámila pred malou chvíľou Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu.

Stupeň radiácie v okolí je podľa prevádzkovateľa elektrárne 700 krát vyšší, ako obyčajne. Tvrdí však, že sú to ešte zvládnuteľné hodnoty. nameraná radiácia môže byť aj dôsledkom výbuchu vo Fukušime a do oblasti ju mohol priviať vietor.

Prevádzkové problémy má aj komplex TOKAI. Prevádzkovateľ úradom oznámil, že sa pokazili dva z troch systémov, ktoré chladia reaktor a môže dôjsť k jeho prehrievaniu. Záložná pumpa ale zatiaľ funguje, takže bezprostredné nebezpečenstvo nehrozí.

Komplex Tokai mal podobné problémy aj v roku 1999.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy