Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VAROVANIE: Hrozia ďalšie explózie, necestujte do Japonska!
Zdielať na

VAROVANIE: Hrozia ďalšie explózie, necestujte do Japonska!

Necestujte do postihnutých oblastí. Takéto varovanie vydali vlády USA, Francúzska aj Slovenska. A to preto, že v japonskej jadrovej elektrárni Fukušima hrozia nové explózie. Situácia je veľmi neprehľadná, miestne úrady vraj zľahčujú situáciu. Aktuálne informácie z miesta nešťastia bude prinášať štáb TV JOJ s reportérom Danielom Levickým Archlebom.

"Viem, že riskujem paniku vo verejnosti. Ale aj s vedomím tejto skutočnosti musím povedať, že nemôžeme vylúčiť ďalší výbuch," povedal hovorca japonskej vlády.

Francúzsko varovalo občanov pred jadrovou katastrofou a ďalšími zemetraseniami. Preto vyzvalo svojich občanov, aby opustili ohrozenú oblasť TOKIO. S podobným varovaním prišli už aj Spojené štáty.

Takto situáciu krátko predpoludním opísala Slovenka, ktorá už 25 rokov žije v Japonsku, pani Dana. Hovorila s ňou reportérka Lucia Stráňavová. Pozrite si ich rozhovor.

"Nemyslím ako vtip, že ľudia by sa mali pripraviť na opustenie Japonska," podotkol krátko po jedenástej nášho času korešpondent spravodajskej televízie BBC. Ak by z elektrárne Fukušima aj naďalej unikala radiácia, vietor by ju hnal nad Tichý oceán a našťastie by sa nešírila ďalej po pevnine. Vyhlásil to Francúzsky úrad jadrovej bezpečnosti.

Z okolia atómky podľa informácií Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu evakuovali 140- tisíc ľudí, ktorým by hrozil bezprostredný zásah radiáciou. Britská spravodajská televízia BBC použila ešte vyššie číslo. Evakuovaných má byť až 200-tisíc Japoncov.

Na nasledujúcom obrázku je elektráreň Fukušima deň pred a deň po výbuchu. Časť jej objektu jednoducho zmizla...

Zodpovední dnes ráno stredoeurópskeho času vôbec po prvýkrát pripustili, že v komplexe Fukušima 1 sa roztavila palivová tyč. Odborníci varovali, že ak sa to stane, situácia je veľmi vážna.

V takom prípade totiž veľmi pravdepodobne dôjde k veľkému úniku radiácie do okolia. Špecialisti z USA dokonca otvorene hovoria o tom, že svetu hrozí druhý Černobyľ.

Toto sú zábery japonskej televízie, ktoré zachytávajú sobotňajšiu explóziu. Jeden z ochranných uzáverov elektrárne zmizol zo zemského povrchu.

Vláda pripustila, že radiácia sa zvýšila po výbuchu až tisíc násobne. Dookola však opakovala, že všetko mala pod kontrolou.

Zrejme v dôsledku zemetrasenia došlo k v nedeľu podvečer nášho času k výbuchu vyše 50 rokov nečinnej sopky na juhozápade Japonska. VIAC INFORMÁCIÍ A VIDEO NÁJDETE TU.

Správu budeme aktualizovať o ďalšie podrobnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy