Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
KATASTROFA OBRAZOM: Japonsko spustošilo zemetrasenie
Zdielať na

KATASTROFA OBRAZOM: Japonsko spustošilo zemetrasenie

Svet čelí obrovskej katastrofe. Japonsko zasiahlo mimoriadne silné zemetrasenie. Na pobrežie udreli až desaťmetrové vlny cunami, ktoré okamžite zabíjali. Tie môžu doraziť až do Ruska...

Zemetrasenie udrelo v piatok krátko po tretej poobede tamojšieho času a dosiahlo takmer magnitúdu 9, čo je najvyšší stupeň. Epicentrum bolo na morskom dne približne 150 kilometrov východne od ostrovov.

Následne v jadrovej elektrárni Onagawa v prefektúre Mijagi na severozápade Japonska vypukol požiar. Oheň sa rozhorel v budove s turbínou.

V ďalšej elektrárni Fukušima sa aktivoval núdzový chladiaci systém. Následne tam zaznamenali malý únik radiácie! Experti sa momentálne rozhodujú, aké opatrenia podniknú pre to, aby situáciu uviedli do normálu. V jednom z reaktorov však narastá tlak, pracovníci sa mimoriadnu situáciu snažia v týchto chvíľach riešiť. 

Petrochemickým komplexom v meste Sendai zatriasla obrovská explózia. Zo závodu stúpajú k nočnej oblohe obrovské jazyky oranžových plameňov. Plamene zachvátili aj ropnú rafinériu Cosmo v meste Iičihara neďaleko Tokia. Zemetrasenie spôsobilo prerušenie v japonskom priemysle.

Silné otrasy pôdy, ktoré vyvolali ničivé vlny cunami, si už vyžiadali najmenej 337 obetí! Polícia však oznámila, že na pobreží pri meste Sendai našli 200 až 300 mŕtvych tiel. Ničivé vlny tiež odniesli loď s asi 100 ľuďmi na palube. Počet obetí bude s najväčšou pravdepodobnosťou rásť, čo naznačuje obrovský rozsah spôsobených škôd. Niektoré zdroje hovoria o dokonca vyše tisícke obetí!

Ministerstvo zahraničných vecí SR zatiaľ nemá informácie, podľa ktorých by medzi obeťami alebo zranenými po ničivom zemetrasení v Japonsku mali byť Slováci. "Nedá sa to ale ani vylúčiť, keďže v postihnutých oblastiach evidujeme našich občanov, s ktorými momentálne nemáme kontakt," uviedol hovorca rezortu diplomacie Ľuboš Schwarzbacher. 

reuters

zemetrasenie Japonsko cunami prívaly

sita

zemetrasenie Japonsko cunami prívaly vody

sita

zemetrasenie Japonsko cunami prívaly vody

sita

sita

sita

reuters

reuters

reuters

sita

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy