Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenka Dana: Explózia v elektrárni na vlastnej koži
Zdielať na

Slovenka Dana: Explózia v elektrárni na vlastnej koži

Výbuch v jadrovej elektrárni vystrašil nielen okolie mesta Fukušima. Slovenka Dana podrobne opísala, čo sa dialo. Tu je jej kompletné svedectvo, ktoré poskytla reportérom Novín...

Pred desiatimi minútami /SEČ 11:39 / vláda vydala príkaz na evakuáciu obyvateľov z oblasti s polomerom 20 km od Prvej atómovej elektrárne v meste Fukušima. 

Dnes od rána prebiehala evakuácia obyvateľov z okruhu desiatich km od postihnutej elektrárne a bola úspešne ukončená. Včerajším zemetrasením boli v danej oblasti drasticky poškodené všetky komunikácie i elektrárne a tu v dotyčnej zlyhalo chladiace zariadenie.

Tým sa teplota v peci zvýšila na 1200-1800 stupňov C, takže došlo k odpareniu vody, v ktorej je ponorený zväzok palivových tyčí a tieto zostali postupne až na 90 cm odhalené.

Ich vlastnou teplotou došlo k roztopeniu kovového puzdra, trubice, ktoré obsahujú urán a už poobede boli zistené v okolí elektrárne cesium a jón, ktoré sa uvoľňujú pri rozpade tohto rádioaktívneho prvku. Vlastník elektrárne sa pokúsil znížiť tlak a teplotu z postihnutej pece uvoľnením uzáveru pece.

V priestoroch okolo neho však bola už vysoká rádioaktivita a technikom trvala tá operácia nesmierne dlho.

Napokon elektrárne informovali, že sa zákrok podaril, že začali rádioaktívny plyn z reaktora vypúšťať do vzduchu a tým dosiahli rapídny pokles teploty v ňom..

Okolo 16:30 však TV stanice priniesli zábery na danú elektráreň, na ktorých zostala po prvej peci len betónová konštrukcia, steny, strecha a pec boli preč. Zároveň prichádzali informácie od očitých svedkov, že počuli výbuch a videli dym. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy