Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Lucia z Tokia: Mám triašku, určite nezaspím
Zdielať na

Lucia z Tokia: Mám triašku, určite nezaspím

Zdroj: REUTERS

Zemetrasenie v Japonsku zažili na vlastnej koži aj Slováci. Toto je úplná verzia svedectva Lucie z Tokia.

Som vo švrti Azabu Juban, v centrálnom Tokiu. Otrasy sa vlastne ešte neskončili, skôr naopak, očakávajú sa ďalšie záchvevy, kým sa podmorské dosky neusadia, čo môže trvať aj dlhšiu dobu. Počiatočné záchvevy boli okolo 5 stupňov (japonskej stupnice) ale musím povedať, že to bol najhorší zážitok so zemetraseniami, aký som tu za ten (síce krátky) čas zažila.

Najprv sme sa schovali pod stôl, ale potom sme vyšli na ulicu, kde boli ľudia z okolitých budov. Hlavne zahraniční obyvatelia to zle znášali. Videli sme pani, ktorá odpadla na ulici a keď sa prebrala bola veľmi rozrušená. Japonci to skôr brali ako obyčajnú vec. Vedeli ovládnuť paniku - aspoň v tej oblasti kde som bola ja.

Bolo vidno veľa ľudí, ktorí sa premiestňovali do parku, kde na nich nemohli padnúť veľké objekty. My sme ostali v blízkosti budovy, ktorá by mala byť dobre vybavená proti zemetraseniam.

Ako už agentúry informovali, najhoršie, 7 až 8-stupňové zemetrasenie bolo na severovýchode krajiny, kde sa vyskytli cunami, a hlásia desiatky mŕtvych. Telefónne siete sú zablokované, takže sa nedá komunikovať s blízkymi. Môj priateľ je v oblasti epicentra a zatiaľ sa mu nepodarilo skontaktovať rodinu. Čakanie na informácie je veľmi psychicky náročné.

Osobne som zatiaľ v poriadku, ale ako hovorim, záchvevy cítiť aj v tejto chvíli. Takže aj keď je už skoro polnoc, zaspať sa mi dnes asi nepodarí. Mám triašku, ked zacítim pohyb pod nohami.

Sledujem správy, aj z vonku aj domáce, ale všetky zábery zo severu vyzerajú hrozivo. Velmi dúfam, že aj krajania, ktorí sú v tej oblasti, to prežijú bez väčšej ujmy na zdraví.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy