Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
PREŽILI ZEMETRASENIE: Svedectvá priamo z Japonska...
Zdielať na

PREŽILI ZEMETRASENIE: Svedectvá priamo z Japonska...

Silné zemetrasenie s magnitúdou 8,9 pokračuje v spustošení aj naďalej. Ničivé vlny cunami by mali zasiahnuť viaceré (aj vzdialenejšie) oblasti. V mnohých sa môžu nachádzať aj Slováci.

"Máme informácie o jedenástich slovenských občanoch, ktorí by sa mohli nachádzať v širšej oblasti postihnutej zemetrasením. Zatiaľ sa nám s nimi nepodarilo spojiť," povedal hovorca rezortu diplomacie Ľuboš Schwarzbacher.

Silné otrasy zasiahli aj hlavné mesto Tokio, kde ľudia vybiehali v panike do ulíc.

Podarilo sa nám skontaktovať aj so Slovenkou žijúcou v hlavnom meste. "Mala som strašný strach. Dotrasy cítim doteraz. Konala som v panike, vzala som dieťa dieťa a vybehla som von," hovorí Marianna Hasegawa.

Pri Tokiu horí ropná rafinéria, rozsiahle požiare zaznamenali aj v ďalších postihnutých mestách.

Reportérka Mária Ölvedyová sa spojila s ďalšou Slovenkou v Tokiu - Luciou. Pre výpadok telefonických liniek prostredníctvom e-mailu. "Osobne som zatiaľ v poriadku, ale ako hovorim, zachvevy cítiť aj v tejto chvíli. Takže aj keď je už skoro polnoc, zaspať sa mi dnes asi nepodarí. Mám triašku, ked zacítim pohyb pod nohami," opisuje svoje pocity. ÚPLNÚ VERZIU SVEDECTVA NÁJDETE TU.

Japonsko o 14:46 (6:46 SEČ) zasiahlo v oblasti asi 382 kilometrov severovýchodne od Tokia zemetrasenie, ktoré spôsobilo škody najmä v prefektúre Mijagi. Po otrasoch zasiahla pobrežie krajiny vlna cunami, ktorá odnášala lode, autá aj celé budovy.

Varovanie pred hrozbou vodnej steny vydali aj pre americký Oregon a Kaliforniu, kde žije náš reportér Maroš Kočan. "Má prísť prílivová vlna, ktorá má mať výšku 1 meter. Všetci majú zapnuté televízory a pozerajú správy," opísal exkluzívne situáciu jojkársky redaktor.

zemetrasenie Japonsko cunami prívaly

sita

zemetrasenie Japonsko cunami prívaly vody

sita

sita

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy