Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Svet sa búri. Japonsko zatajuje informácie!
Zdielať na

Svet sa búri. Japonsko zatajuje informácie!

Ako Sovietsky zväz pri explózii v Černobyle z roku 1986. Aj tak hovoria najväčší kritici Japonska o spôsobe, ktorým informuje svet o výbuchu v atómovej elektrárni Fukušima. Hovorí sa o zatajovaní skutočného rozsahu aj šírení polovičnej pravdy.

Japonská vláda v nedeľu ráno nášho času po prvýkrát pripustila možnosť, že v jadrovej elektrárni Fukušima sa roztavilo palivo. To je scenár, pred ktorým už od piatku varujú odborníci, keďže v takomto prípade je možný únik nebezpečnej radiácie do okolia.

Zemetrasenie vyradilo podľa hovorcu japonskej vlády Jukia Edana chladiaci systém pri troch reaktoroch vo Fukušime, sobotňajší výbuch zničil aj vonkajší obal jedného z nich.

Roztavenie palivových článkov už pripustila aj spoločnosť, ktorej elektráreň patrí. O zatajovaní vlády hovoria aj svedectvá ľudí žijúcich v Japonsku z reportáže Lucie Stráňavovej.

Japonská vláda čelí obrovskej kritike obyvateľov, médií a štátnikov, že v súvislosti s haváriou v elektrárni zahmlieva, aby predišla panike.

Austrálsky minister zahraničných vecí Kevin Rudd vyhlásil, že situácia dospela do bodu, keď sú potrebné z japonskej strany detailné informácie. "My, ako aj celé medzinárodné spoločenstvo, potrebujeme presné informácie o aktuálnom stave reaktorov," nabádal Rudd Tokio.

Informácie o možnom roztavení palivových tyčí poskytlo Tokio až niekoľko hodín po tomto vyhlásení.

SITA/AP/The Yomiuri Shimbun, Kaname Yoneyama

Súvisiace články

Najčítanejšie správy