Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zemetrasenie, výbuchy, cunami... najhoršie chvíle Japonska od vojny
Zdielať na

Zemetrasenie, výbuchy, cunami... najhoršie chvíle Japonska od vojny

Zdroj: ISIFA

Sú to najhoršie chvíle našej krajiny od konca druhej svetovej vojny. Prosím, pomôžte pri jej obnove. To sú slová japonského premiéra po tom, ako krajinu vychádzajúceho Slnka zasiahli zemetrasenia, vlny cunami, explodovala jadrová elektráreň aj sopka...

V nedeľu ráno krátko pred pol jedenástou miestneho času (2:26 SEČ) zasiahlo Japonsko ďalšie zemetrasenie, tentokrát s magnitúdou 6,2!

Epicentrum bolo pri východnom pobreží krajiny na mieste vzdialenom 111 kilometrov na východ od Tokia, v ktorom sa triasli budovy a obyvatelia vybiehali do ulíc. Východ ostrova Honšú sa okolo piatej ráno zachvel štyrikrát.

Podľa japonskej polície môže počet obetí zemetrasenia a následných vĺn cunami dosiahnuť až 10 tisíc! A to len v prefektúre Mijagi, ktorá bola prírodnými katastrofami najhoršie zasiahnutá. Oficiálne je počet potvrdených obetí 1596. Nezvestných ostáva niekoľko desiatok tisíc ľudí.

Podľa Národného inštitútu pre geofyziku a vulkanológiu vychýlilo zemetrasenie zemskú os o 25 centimetrov, pritom ostrov Honšú bol posunutý až o 2,4 metra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy