Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dva dni po... Nová pohroma, výbuch sopky Shinmoedake
Zdielať na

Dva dni po... Nová pohroma, výbuch sopky Shinmoedake

Zdroj: YouTube.com

Jedna rana nestačí. Zrejme v dôsledku zemetrasenia došlo k v nedeľu podvečer nášho času k výbuchu vyše 50 rokov nečinnej sopky na juhozápade Japonska...

Ide o sopku Shinmoedake, ktorá sa nachádza na ostrove Kjúšú a zároveň 1500 kilometrov od epicentra piatkového silného zemetrasenia. Svedkovia vzdialení asi 4 kilometre od vulkánu uviedli pre server AGI News, že vidia prach a výbuchy. Sopka skutočne do vzduchu chrlí hustý dym a kamene.

Shinmoedake sa k činnosti prebudila po 52 rokoch v januári, žiadne vážnejšie výbuchy však zaznamenané neboli. Tento rok však už sopka obavy na ostrove Kjúšú vyvolala. Bolo to 27. januára, kvôli hustému dymu a kameňom vtedy evakuovali tisícky ľudí.

Podľa vulkonológov nehrozí väčšie nebezpečenstvo, pokiaľ sa pod povrchom 1 421 metrov vysokej sopky nepohybuje magma. Tú by sem ale mohlo nahnať práve piatkové zemetrasenie. Ak je teda činnosť Shinmoedake dôsledkom piatkových udalostí, obavy pred sopkou by mohli byť opodstatnené...

Teraz sa ozvala opäť. Má ísť o masívnu erupciu. Zatiaľ nie je jasné, či nedeľňajší výbuch má priamu súvislosť so zemetrasením.


ISIFA

ISIFA

ISIFA

ISIFA

ISIFA

YouTube.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy