Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Japonsko: Toto je stav nukleárnej krízy, prosím pomôžte!
Zdielať na

Japonsko: Toto je stav nukleárnej krízy, prosím pomôžte!

Japonsko vyhlásilo stav nukleárnej krízy a požiadalo o pomoc medzinárodné spoločenstvo. V reaktore číslo 2 jadrovej elektrárne Fukušima sa medzitým prehrieva palivo a môže dôjsť k jeho roztavaniu. Pripustil to už aj prevádzkovateľ atómky, spoločnosť TEPCO.

V dôsledku zlyhávania chladenia poklesla hladina chladiacej vody v reaktore. Štvormetrové palivové tyče sú z veľkej časti obnažené. Technici sa ich teraz snažia ochladzovať morskou vodou, aby zabránili možnej katastrofe. Takýto postup však nie je otestovaný a používa sa po prvý krát v histórii. Už to podľa mnohých svedčí o vážnosti situácie.

Francúzsky minister hospodárstva Eric Besson však označil situáciu za znepokojivú. Podľa neho nemožno vylúčiť jadrovú katastrofu. Jadrová bezpečnosť tu totiž dosiahl piaty či šiesty stupeň. Katastrofa v Černobyle sa radí k siedmemu stupňu.

Svedkovia videli nad elektrárňou ďalší dym. Pravdepodobne ide o paru ako dôsledok enormnej snahy o ochladenie reaktora. Radiácia v okolí prekročila dvojnásobok povolených hodnôt.

Systém chladenia zlyhal po piatkovom zemetrasení a následnej prívalovej vlne cunami, ktorá odplavila náhradné generátory. Práve tie sa starali o bezpečnú teplotu v reaktore.

AKTUALITA: Podľa agentúry AFP Japonsko oficiálne požiadalo o pomoc Medzinárodnú agentúru pre jadrovú energiu pri riešení "momentálnej nukleárnej krízy".

Takto vidí situáciu náš vyslaný štáb s reportérom Danielom Levickým Archlebom.

Fukušima nespôsobí jadrovú katastrofu v rozsahu, aký vyvolala havária ukrajinskej jadrovej elektrárne v Černobyle. Tvrdia to experti OSN a dodávajú, že riziko ohrozenia zdravia je nízke. Vietor radiáciu odveje smerom nad Tichý oceán.

Americká vojnová loď USS Ronald Regan sa práve v Tichom oceáne dostala do rádioaktívneho mraku z elektrárne Fukušima. Námorníkov ožiarilo, viac informácií TU.

SITA/AP/Andy Wong

Súvisiace články

Najčítanejšie správy