Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
POTVRDENÉ! Zvýšená rádioaktivita už aj v Tokiu
Zdielať na

POTVRDENÉ! Zvýšená rádioaktivita už aj v Tokiu

Situácia v Japonsku sa po treťom výbuchu v jadrovej elektrárni Fukušima I dramatizuje. Do ovzdušia totiž unikajú nebezpečné hodnoty radiácie. V ohrození sú už aj ľudia v Tokiu. Posledné správy mnohých vystrašili a prinútili opustiť mesto.

Meracie prístroje v Tokiu zachytili zvýšené hodnoty rádioaktívneho cézia, ktoré vzniká pri štiepení jadrového paliva. Úroveň radiácie je nebezpečná pre ľudí, čo už potvrdila aj japonská vláda.

Obyvateľov žijúcich v hlavnej metropole tieto správy značne vystrašili. Podľa niektorých informácií tam dokonca vypukla panika a mnohí sa rozhodli odcestovať na juh do vzdialenejších oblastí. Ľudia okrem toho začali vo veľkom nakupovať ochranné rúška, predzásobujú sa vodou a potravinami. Veľký záujem je aj o základné lieky.

Obchodné domy v Tokiu predávajú pohotovostné záchranné balíčky, ktoré ľudia kupujú pre prípad, že by museli zostať zavretí v domoch dlhší čas.

Zvýšené hodnoty namerali vo viacerých regiónoch Japonska. Francúzska ambasáda uvádza, že Tokio by mala vlna radiácie zasiahnuť na poludnie nášho času. Vietor totiž fúka priamo zo smeru jadrovej elektrárne.

Japonský premiér Naoto Kan po posledných udalostiach vyhlásil, že radiácia sa prudko zvýšila. "Zdá sa, že jej úroveň je veľmi vysoká. Hrozí nebezpečenstvo ďalšieho úniku."

Namerané hodnoty však nepredstavujú podľa japonských predstaviteľov smrteľné nebezpečenstvo. Dokonca ani v prípade ľudí, ktorých by ožiarilo v blízkosti elektrárne, kde namerali až 100 násobne vyššie hodnoty. V niektorých mestách neďaleko Tokia namerali 40-násobne vyššie hodnoty.

REUTERS

REUTERS

Súvisiace články

Najčítanejšie správy