Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Reaktory prestali chladiť vrtuľníkmi, radiácia je privysoká
Zdielať na

Reaktory prestali chladiť vrtuľníkmi, radiácia je privysoká

Japonsko postihla katastrofa obrovských rozmerov. Nanešťastie, ľudia si ešte stále nemôžu vydýchnuť. Rekatory v jadrovej elekrárni nie sú ani po šiestich dňoch od zemetrasenia pod kontrolou. Najnovšie na ne lejú kyselinu bórovú a vodu, aby zabránili ďalším požiarom. Bór navyše spomaľuje proces štiepenia.

"Bohužiaľ, do týchto chvíľ úplne presne nevieme, ktorý z reaktorov vo Fukušime predstavuje najväčšie riziko," priznala nám Dana Hashimoto, Slovenka žijúca v postihnutej oblasti.

Skoro ráno horel reaktor číslo 4, okolo desiatej hodiny spozoroval televízny štáb vstupujúcu paru aj z tretieho reaktora. Pravdepodobne zlyhalo protitlakové zariadenie pod reaktorom. Tieto informácie sú však neoverené. Je dosť možné, že dym stúpal z dvojky.

Do boja vyrazili aj helikoptéry

Vláda začala bojovať s nepriazňou osudu po svojom. Spočiatku slúžili na odparovanie a hasenie hasičské autá, teraz armáda povolala aj vrtuľníky. Tie hádžu na reaktory kyselinu boritú v obaloch, aby sa čo najrýchlejšie zabránilo prehrievaniu v reaktoroch. "Morská voda poslúžila na túto činnosť dobre, ale chladenie sa zabezpečiť úplne nepodarilo. Tyče neboli dokonale zakryté," podáva svoje svedectvo Dana Hashimoto.

Počet bezdomovcov narastá

Najnovšie informácie hovoria o tom, že bez strechy nad hlavou ostalo 450 000 ľudí. Armáda sa im snaží pomôcť ako najlepšie vie, ale ľudia nemajú ani čím zakúriť. Počasie napätej situácii nepridáva, ráno tu začalo snežiť. "Zachránení bývajú v školách, na úradoch. Zlyhavá aj infraštrukrúra, palivo chýba najmä sanitkám, ktoré sa bez neho nezaobídu," priznáva Hashimoto.

Otrasy neutíchajú

Okolo obeda sa zem triasla opäť. Ďalšie dva dotrasy nasledovali po sebe v 20-minútových intervaloch. Seizmológovia ich zaznamenali v meste Saitama, v meste ležiacom juhozápadne od Tokia. Otrasy s magnitúdou 4,5 a 5 obyvateľov neprekvapili, zatiaľ nie sú hlasení žiadni zranení. Uzavreli len jeden úsek rýchlovaku, pretože sa zrútil telegrafný stĺp.

helikoptéra, kyselina boritá, liatie, Fukušima

sita

Fukušima september jadrová elekráreň

sita

Japonsko ľudia si idú po vodu, zemetrasenie

sita

ľudia bez domova, situácia v Japonsku zemetrasenie

sita

Japonsko katastrofa zničené reaktory

nhk.or.jp

Japonsko katastrofa zničené reaktory

nhk.or.jp

Súvisiace články

Najčítanejšie správy