Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nad Fukušimou svitá! Nové pokroky v reaktoroch...
Zdielať na

Nad Fukušimou svitá! Nové pokroky v reaktoroch...

Konečne sa pracovníkom jadrovej elektrárne Fukušima podarilo napojiť na všetky reaktory elektrické káble. Niekoľkodňové snahy o ich schladenie a zníženie radiácie tak žne prvé úspechy. Pracovníci dúfajú, že onedlho budú môcť reštartovať aj chladiace systémy...

Aj napriek tomu však každý jeden z nich si uvedomuje nebezpečenstvo ožiarenia, akému je počas práce v elektrárni vystavený. Preto predstavujú nielen pre celý japonský národ, ale aj svet hrdinov. "Boli sme zdesení, keď sme prvýkrát uvideli, ako zemetrasenie a cunami poškodili elektráreň," povedal o svojich dojmoch z priameho kontaktu s reaktormi jeden z hasičov.

Biely dym vidno stúpať nielen z reaktora 3, ale pridal sa k nemu aj reaktor 2. Pritom prioritou TEPCO ostáva naďalej 3-jka, pretože ide momentálne o najnebezpečnejší reaktor z celej Fukušimy. Funguje totiž na princípe zmiešaného paliva. Okrem uránu ide aj o plutónium...



Na utorok je naplánované polievanie reaktorov 4 a 2 morskou vodou. TEPCO zabezpečilo dovoz ďalšieho špeciálne upraveného vozidla s dlhým ramenom, ktoré sa dá presne nasmerovať na cielené miesta.

Najnovšie správy televízie NHK hovoria o tom, že na Fukušimu udrelo 14 metrové cunami, čo predstavuje dvojnásobok očakávaní, na základe ktorých bola Fukušima postavená. Smutné informácie zase hovoria o nameranej vysokej radiácii v okolí 20 kilometrov od elektrárne a radiácii v morskej vode pri Fukušime.

japonsko, zemetrasenie, Fukušima, reaktor dymiaci

sita

Muža skenujú dezimetrom, zemetrasenie, Japonsko

sita

REUTERS

reuters

nhkworld

REUTERS

SITA/AP/Andy Wong

Súvisiace články

Najčítanejšie správy