Skoro jasno
16°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Japonská katastrofa: Odmieta vstať z kopca, kde zmizla jeho žena
Zdielať na

Japonská katastrofa: Odmieta vstať z kopca, kde zmizla jeho žena

Krajina vychádzajúceho slnka prežíva už 9. deň od ničivého zemetrasenia a cunami. Situácia je najvážnejšia od čias druhej svetovej vojny. Vysoká úroveň radiácie bola už nameraná aj v jedle, počet mŕtvych rýchlo stúpa, márnice a krematóriá hlásia stav núdze. Práce na elektrárni vo Fukušime stále pokračujú. A objavili sa prvé smutné príbehy...

7 600 mŕtvych a 11 000 nezvestných. Toto sú raňajšie oficiálne čísla, stále však nie konečné. Množia sa aj príbehy tých, ktorí katastrofu prežili a prišli o svojich najbližších. Ich obetavosť pritom hýbe svetom.

Napríklad muža v jednom z evakuačných centier zachránila manželka, ktorá sa rozhodla ho neopustiť a zachrániť. Zmietla ju vlna. Muž v Minamisanriku zase hľadá svojho syna a nevzdáva sa nádeje. Ďalší odmieta opustiť kopec, na ktorom videl svoju manželku poslednýkrát...

Výstavba ďalších centier je naďalej nutná. V Rikuzentakata chcú úrady postaviť 200 provizórnych domov, štadión blízko Tokia známy popovými koncertmi by malo zase hostiť 5000 ľudí. Problémy majú aj ostrovania. "Most, ktorý nás spája s pevninou, zmietlo cunami. Cítim sa ako za starých čias, keď boli ostrovania izolovaní od pevniny a museli si pomáhať sami," píše obyvateľ ostrova Miyatojima. Spolu s ďalšími preživšími bývajú v budove školy na kopci, kam na nich voda nedočiahla a snažia sa vydržať so svojimi zásobami vody, jedla, oblečenia a petroleja.

Preplnené sú aj krematóriá a márnice. Japonsko uvažuje nad pre krajinu netypickou formou pochovávania - zakopávania pod zem.

Smutné správy hlásia aj z fariem blízko Fukušimy. V troch zo štyroch namerali vysokú úroveň radiácie, kontaminované má byť už aj mlieko a špenát. Japonské úrady vydali odporúčanie, aby ľudia z okolia Fukušimy užili jód.

Práce na elektrárni vo Fukušime pokračujú. Ráno tamojšieho času mal byť úspešne schladený reaktor 5, kde teploty podľa TEPCO konečne klesli. Na strechách reaktorov 5 a 6 museli inžinieri vyvŕtať diery, aby predišli potenciálnemu výbuchu plynu. Až 60 ton vody bolo vypumpovaných aj na reaktor 3, ktorý je považovaný za najnebezpečnejší.

Chladenie reaktorov morskou vodou má v sobotu pokračovať. TEPCO plánuje priviesť k reaktorom špeciálne upravené vozidlo (alebo vozidlá, počet nie je upresnený), ktoré by mali reaktory polievať z 22 metrovej výšky vkuse 7 hodín! Pracovníci pritom vozidlo po jeho inštalovaní majú opustiť, aby neboli vystavení radiácii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy