Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Radiácia v USA: Z Fukušimi už dorazila na pobrežie
Zdielať na

Radiácia v USA: Z Fukušimi už dorazila na pobrežie

Na západnom pobreží USA zaznamenali prítomnosť rádioaktívnych častíc, ktoré unikli z poškodenej japonskej jadrovej elektrárne Fukušima. Stupeň zistenej radiácie je však taký nízky, že nemôže poškodiť ľudské zdravie. Úroveň varovania je však len o dva stupne menej vážna ako havária v Černobyle.

Informáciu zverejnili agentúre REUTERS dvaja nemenovaní diplomati. Údaje o mierne zvýšenej radiácii pochádzajú z monitorovacích staníc, ktoré po celom svete rozmiestnila Organizácia Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok. Tieto stanice sú schopné zaznamenať aj veľmi malé množstvá rádioaktívnych častíc. Jedna z nich sa nachádza v meste Sacramento v Kalifornii.

Japonsko v piatok zvýšilo stupeň ohrozenia v atómovej elektrárni Fukušima zo štvrtého na piaty stupeň v rámci sedemdielnej medzinárodnej škály pre nukleárne havárie.

Znamená to, že kríza okolo japonského jadrového zariadenia je len o dva stupne menej vážna ako havária v ukrajinskej atómovej elektrárni Černobyľ v roku 1986.

K poškodeniu jadrového zariadenia vo Fukušime prišlo po minulotýždňovom mimoriadne silnom zemetrasení a následných vlnách tsunami, ktoré spôsobili zlyhanie chladiaceho systému vo väčšine reaktorov. Z elektrárne následne začali unikať nebezpečné rádioaktívne látky.

Japonsko, ľudí kontrolujú dozimetrom

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy