Jasno
23°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
HROZBA FUKUŠIMA. Najčastejšie otázky
Zdielať na

HROZBA FUKUŠIMA. Najčastejšie otázky

Svet od utorka čelí najväčšej jadrovej katastrofe od čias Černobyľu. Z poškodenej atómovej elekrárne Fukušima začala unikať vo väčšom množstve rádioaktivita. Objavilo sa i nebezpečnstvo v podobe požiarov z vyhoreného paliva. Podľa idnes.cz niektoré médiá katastrofu zbytočne zveličujú.

Aké sú teda reálne namerané hodnoty radiácie, sú pre život naozaj nebezpečné?

Ako vznikli súčasné požiare?

Odborníkom najväčšie starosti robí odstavený reaktor číslo 4. Práve v jeho bazéne s použitým palivom vypukli požiare.

Toto palivo sa nestále chladí vo vodnom kúpeli v priestore haly. Je však veľmi nebezpečné (neobsahuje iba urán, ale aj plutónium či amerícium). Prvky ako urán či plutóium sa neochladia hneď, trvá to ešte niekoľko rokov. Až potom sa môžu presunúť mimo elekrárne.

Príčina požiarov sa naďalej vyšetruje. Čerpadlá odstavil zrejme výpadok elektriny, preto v bazéne klesla hladina vody. Materiál sa tak mohol rýchlejšie prehriať a chemicky zreagoval, vznikol vodík.

Prečo sú nebezpečné požiare použitého paliva, keď vedľa stoja reaktory plné uránu?

Odpoveď  je jednoduchá. Pretože bazény nie sú tak dobre chránené ako reaktory. Nenachádzajú sa v samotnom centre reaktorov a nebezpečný materiál v nich obsiahnutý sa tým pádom dostane ľahšie do ovzdušia.

Problémy majú aj bazény v blízkosti reaktorov 5 a 6. V reaktore 3 hladina vody dokonca prudko klesla. Technici ju musia doplňovať.

Aké vážne sú úniky rádioaktivity v okolí elektrárne?

Úroveň radiácie v okolí elektrárne v pondelok neprekročila povolené hodnoty. Namerané množstvo žiarenia pri treťom bloku, kde došlo k explózii, dosahovalo 20 milisievertov za hodinu, čo je podstatne menej ako zákonom stanovená hranica 500 milisievertov za hodinu, ktorej prekročenie musí prevádzkovateľ nahlásiť úradom.

Čo sú to vlastne sieverty a milisieverty?

Sievert je pomerne kompilkovaná jednotka sústavy SI, ktorá veľmi zjednodušene vyjadruje vplyv radiácie v prostredí na živé organizmy, ale nie priamo jeho fyzikálnu intenzitu.

Pre človeka začína byť nebezpečná hodnota až 250 milisievertov za hodinu -  to môže spôsobovať nevoľnosti či nechutenstvo. Môžu poškodiť kostnú dreň. Takéto dávky taktiež môžu zvýšiť riziko rakoviny, ale ochorieť na ňu nemusíte.

Vyplýva z toho teda, že pohyb v blízkosti elekrárne Fukušima by lekári rozhodne neoporúčali, smrteľné tieto dávky radiácie však nie sú.

Vnútri elekrárne je však toto riziko o niečo vyššie. Technici preto v utorok z areálu museli odísť, vrátili sa tam však opäť včera, keď hodnoty radiácie poklesli.

Aké látky vlastne do ovzdušia unikli?

O tom nemáme veľa informácií. Isté je, že sa jedná o plynné radioaktívne látky, ktoré sa do okolia dostali pri "odpúšťaní" pretlaku z centra reaktorov. Ide predovšetkým o izotopy ako kryptón 85, xenón 133, jód 131 a cézium 137. Ich únik nepredstavuje dlhodobé zamorenie prostredia.

Keby sa do prostredia dostali i pevné rádioaktívne látky (ako v Černobyle), zamorenie by bolo trvalejšie a nebezpečnejšie.

Bude okolie elekrárne opäť obývateľné?

Bude, ale pravdepdobone až za niekoľko desaťročí. Všetko to bude samozrejme závisieť aj od financií. Odborníci budú všetko sledovať a merať hladinu rádioaktivity v jej okolí.

V okolí elekrárne budú zrejme platiť isté obmedzenia. Napríklad sa nebude výrabať mlieko a mliečne výrobky. Niektoré unikajúce rádioaktívne prvky sa totiž usadzujú hlavne v týchto potravinách.

Môže rádioaktivita zamoriť i vzdialenejšie oblasti?

Plynné rádioaktivné látky môžu ľahko cestovať vzduchom. Ich množstvo je však veľmi malé. Postupne sa v oblakoch riedia.

Čo sa bude diať v elekrárni teraz?

Technici budú naďalej bazény chladiť, môže to však trvať aj niekoľko rokov. A nebude to lacná záležitosť.

Odborníkom v tomto prípade nahráva aj čas. Teplota sa v bazénoch postupne znižuje, ochladzovanie by teda nemalo toľko trvať. Hrozí tu však riziko opätovnej vysokej radiácie, vtedy by museli pracovníkom znova evakuovať. 

Hrozí ďalší Čerrnobyľ?

Stalo by sa to jedine v tom prípade, žeby po výbuchu uniklo do ovzdušia veľké množstvo rádioaktivného materiálu. To je v podstate podľa odborníkov vylúčené. 

Konštrukcia elekrárne vo Fukušime je na ďaleko vyspelejšej úrovni. Naviac, černobyľská elekráreň obsahovala grafit, na ktorý sa naviazali pevné rádioaktívne látky. Do ovzdušia z Fukušimy zatiaľ unikajú len plynné rádioaktívne látky. 

cunami, Japonsko, zemetrasenie, nová foto

sita

sita

isifa

Japonsko katastrofa zničené reaktory

nhk.or.jp

Japonsko katastrofa zničené reaktory

nhk.or.jp

Súvisiace články

Najčítanejšie správy