Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Rumunská jadrová elektráreň je nebezpečná
Zdielať na

Rumunská jadrová elektráreň je nebezpečná

V prípade nepredvídaných okolností hrozí nukleárna katastrofa. Teda aspoň podľa najnovších tvrdení stránky WikiLeaks. Reč je o rumunskej atómovej elektrárni Cernavoda.

Spojené štáty americké sa domnievajú, že rumunská vláda by sa mala snažiť o to, aby si vedela poradiť s prípadnými haváriami v jedinej jadrovej elektrárni, ktorá sa v krajine nachádza. Podľa týchto informácií by si Rumunsko nedokázalo poradiť s únikom radiácie po prípadnej havárii elektrárne.

Pozrite si zblízka meranie radiácie v okolí elektrárne Cernavoda:

Podľa stránky WikiLeaks, ktorá sa odvoláva na údaje americkej administratívy je pripravenosť elektrárne Cernavoda na východe krajiny proti haváriám mizivá. Oficiálny predstavitelia americkej ambasády začiatkom roku 2009 vo svojej správe konštatovali, že v elektrárni sa nachádza len sedem zamestnancov, ktorí sú zaškolení ako majú postupovať v prípade úniku radiácie.

"Ich výcvik sa navyše vykonáva len raz mesačne. Je to príliš malý počet ľudí na to, aby si vedeli poradiť s následkami havárie, v dôsledku ktorej by do okolia unikla radiácia," konštatuje depeša.

Rumunská vláda pritom ubezpečuje, že opatrenia na zvládnutie prípadných bezpečnostných rizík sú dostatočné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy