Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
WikiLeaks: Biologické zbrane vyplašili USA
Zdielať na

WikiLeaks: Biologické zbrane vyplašili USA

Zdroj: ISIFA/Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange

Jednou z najväčších bezpečnostných hrozieb na svete sú sofistikované indické laboratóriá, z ktorých môžu veľmi ľahko uniknúť materiály použiteľné ako biologické zbrane. Uvádza sa to v utajenom materiály, ktorý do Washingtonu zaslalo americké veľvyslanectvo v Indii...

Túto informáciu zverejnila stránka WikiLeaks a britský denník The Guardian. Americký diplomat v správe z júna 2006 píše, že materiál z indických laboratórií by mohol ľahko padnúť do rúk teroristom, ktorí by ho mohli použiť na ktoromkoľvek mieste na svete.

Diplomat tvrdí, že indická vláda považuje pravdepodobnosť takéhoto scenára za minimálnu, toto jej hodnotenie je však podľa neho veľmi nesprávne. Navyše indické zdravotníctvo nie je na tej úrovni, aby biologický útok na domácej pôde dokázalo pohotovo zvládnuť.

wikileaks.org

Zakladateľa projektu Juliana Assangea prepustil vo štvrtok londýnsky vyšší súd na kauciu 240 tisíc libier (283 tisíc eur). Austrálčan bude musieť nosiť elektronický náramok a denne sa hlásiť na polícii.

Bude sa tiež musieť zdržiavať na určenej adrese a v noci nesmie vychádzať. Medzi ďalšie podmienky jeho prepustenia tiež patrí to, že odovzdá svoj pas. Britský sudca schválil Assangeovu žiadosť o prepustenie na kauciu už v utorok, voči rozhodnutiu sa však odvolali švédske orgány.

Tie koncom novembra vydali na Assangea zatykač na základe obvinení zo znásilnenia a sexuálneho obťažovania a žiadajú jeho vydanie do škandinávskej krajiny. Londýnsky súd vo štvrtok odvolanie Švédov zamietol.

ISIFA/Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange

Najčítanejšie správy