Jasno
19°
Bratislava
HROZBA FUKUŠIMA: Únik radiácie majú zastaviť noviny a piliny
Zdielať na

HROZBA FUKUŠIMA: Únik radiácie majú zastaviť noviny a piliny

Topiaci sa aj slamky chytá. V prípade japonskej elektrárne Fukušima ide o pokrčený novinový papier a piliny. Práve nimi totiž technici upchávajú trúbky v nádeji, že tak zabránia úniku ďalšej radiácie.

Kde zlyhal cement, nádej upierajú na staré noviny a piliny. Spolu s polymerickým práškom sa ním technici vo Fukušime snažia zabrániť ďalším únikom kontaminovanej vody do Tichého oceánu. Tá uniká z praskliny v reaktore číslo 2.

Ľudia v evakuačných táboroch už tri týždne žijú na studenej strave, väčšinou na miske ryže. Ryža do rána stvrdne a je studená. Ale zvládam to, ešte nie som v situácii, aby som sa sťažovala," priznáva 84-ročná žena.

O to viac potešila aktivita iránskej komunity. Asi 30 dobrovoľníkov rozdávalo kebaby a slepačiu polievku. Japoncom tak chceli vrátiť pomoc, ktorú im poskytli po zemetrasení pred 8 rokmi. Aktivisti rozdali 3000 porcií. Niektorých ľudí bez domova dokonca dojali k slzám.

V 2000 útulkoch momentálne žije vyše 160 tisíc Japoncov. Dočasný domov našlo aj 150 mentálne postihnutých detí, ktoré sa uchýlili do centra 35 km od Fukušimy.

Plačúca žena v evakuačnom centre po zemetrasení v Japonsku

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy