Jasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Japonsko priznáva, že Fukušimu asi nezvládnu...
Zdielať na
Zahraničie

Japonsko priznáva, že Fukušimu asi nezvládnu...

Japonsko priznalo, že jadrová elektráreň vo Fukušime je väčší problém, ako si pôvodne myslelo. Situácia v atómke nie je jednoduchá, miestni odborníci si nevedia poradiť s veľkým únikom rádioaktívnej vody.

Japonsko priznáva, že musí vymyslieť záložný plán B, ako si poradiť s nukleárnou katastrofou vo Fukušime. Spoločnosť TEPCO, ktorá elektráreň prevádzkuje odhaduje množstvo uniknutej vysoko rádioaktívnej vody až na 20 tisíc ton. Technici sa snažia z podzemných tunelov pod reaktormi túto vodu neustále odčerpávať.

Pomaly sa napĺňajú aj ďalšie obavy. Vláda podľa dnešného vyhlásenia predpokladá, že najbližšie okolie elektrárne v okruhu 20 kilometrov nebude pravdepodobne celých 20 rokov obývateľné. „Nejakú dobu tam nebude môcť nikto žiť,“ vyhlásil poradca japonského premiéra Keniči Macumoto.

Pátrajú po mŕtvolách

Ľudoprázdne okolie elektrárne patrí medzi jediné miesta, na ktorých záchranári nepristúpili k zbieraniu telesných pozostatkov obetí zemetrasenia. Najnovšie správy však hovoria, že polícia začala tieto radiáciou zamorené miesta prehľadávať. Podľa polície sa na týchto miestach nachádza približne tisíc tiel.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy